Verkeer
Stuur appje
Zoek

Klaar is Kees: 20.000 eiken bespoten met aaltjes en bacteriën

460095 DSCF0554 1

De intensieve bestrijding van de eikenprocessierups is deze week afgerond. De laatste eiken in en rond Enschede zijn deze week bespoten. In totaal zijn ruim 20.000 eiken bewerkt met aaltjes of bacteriën.

Petra Klein Breukink van de gemeente Enschede hoopt dat 60 tot 80 procent van de rupsen is verwijderd. Dat betekent volgens haar dat er nog wel degelijk rupsen in de bomen wriemelen, maar dat de overlast sterk is verminderd.

In sommige straten mochten de spuiters niet aan het werk. Zo staat de Oosterstraat vol met eiken, maar kan de aannemer daar niet aan het werk. In de bomen huizen grote vossen. Dat zijn bijzondere vlinders. Die zouden ook het loodje leggen als de eiken worden bespoten. De gemeente houdt in die straat de jeukrupsen en de vorming van nesten in de gaten. Die worden meteen opgezogen, zodra ze zichtbaar zijn.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat natuurlijke vijanden de rupsen te lijf gaan. Deskundigen denken dat met maaibeleid en het aanleggen van bloemlinten in de stad natuurlijke vijanden van de rupsen ruim baan krijgen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.