Enschede

Scooterterreur binnenstad Enschede aangepakt, maar later dan gepland

In de strijd tegen âscooterterreurâ komt er een algeheel verbod voor brom- en snorfietsen in de binnenstad. Wanneer dat ingaat, besluit het college van B en W pas deze zomer.

460152 scooter
Bert Hellegers | Tubantia

Het Enschedese centrum wordt verboden gebied voor brommers en snorfietsen, maar wanneer is nog onduidelijk. Eigenlijk was het de bedoeling al vanaf 1 mei op deze manier af te rekenen met âscooterterreurâ, maar dat bleek volgens de gemeente mede door de coranacrisis niet haalbaar. Hoewel er geen gebrek is aan handhavers, loopt het afhandelen van de juiste procedures wel vertraging op. Zo zijn inspraakavonden lastig te organiseren, net als vergaderingen.

In een brief worden ondernemers en bewoners van de binnenstad daarom deze week geïnformeerd over hoever de plannen nu zijn gevorderd. In juni neemt het college van B en W alsnog een besluit waarna betrokkenen kunnen reageren. Op basis daarvan bepaalt het college in de zomer de datum waarop het verbod van kracht wordt, schetst stadsdeelmanager Hans Koning ter Heege in de brief.

Gekken
De roep om aanpak van âscooterterreurâ in de binnenstad klinkt al lang. Ondernemers en bezoekers waren vorig jaar na twee incidenten in korte tijd helemaal klaar met âscooterrijders die als gekken door de binnenstad scheurenâ.

Eerst werd Patrick Reinders in september voor de deur van zijn brasserie aan De Heurne van de sokken gereden en een dag later reden twee jongens in de Kalanderstraat een agente en een 28-jarige vrouw uit Duitsland aan.

Bekeuringen
De maat was daarmee vol. Ook voor gemeente en politie, die vanaf dat moment nog vaker controleerden op scooters in voetgangersgebieden. Het leverde vele honderden bekeuringen op. Overtreders betalen 104 euro.

Tegelijk startte op aandrang van de gemeenteraad een onderzoek met de naam âBromsnorâ naar het instellen van een algeheel inrijd- en parkeerverbod voor de binnenstad voor snor- en bromfietsen.

âHet aanvragen van een ontheffing wordt alleen mogelijk voor mindervaliden en bewoners van de binnenstadâ, aldus Koning ter Heege. âVoor (horeca)ondernemers is geen ontheffingsmogelijkheid in het beleid opgenomen.â

Mindervaliden
Voor mindervaliden geldt wel als eis dat ze woonachtig zijn of een belang hebben in de binnenstad. âBewoners kunnen een ontheffing aanvragen om te rijden in de binnenstad wanneer zij een parkeergelegenheid van minimaal twee vierkante meter op eigen terrein hebben.â

De stadsdeelmanager kondigt aan dat de gemeente werkt aan een voorstel voor een financiële bijdrage om bewoners te stimuleren de snor- of bromfiets in te ruilen voor een e-bike of fiets. âVoor ondernemers zijn er landelijke subsidiemogelijkheden.â

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.