Enschede

VIDEO | Toenemende drukte in Enschedese binnenstad

Zo druk als op een reguliere zaterdag in het tijdperk voor corona is het niet, maar de binnenstad van Enschede stroomt weer flink vol. Straten waar eenrichtingsverkeer geldt, verkeersbegeleiders en paaltjes met linten om rijen voor de winkels niet breed te laten uitwaaieren moeten het risico van een tweede coronagolf indammen. Maar of dat afdoende is?

460246 HKEB9044
Ernst Bergboer | 1Twente

Lang niet al het flanerende publiek is gericht aan het winkelen. We spreken toeristen uit Emmen die een dagje uit zijn, Duitsers en in Nederland woonachtige Duitsers die het heerlijk vinden dat er hier geen mondkapjesplicht in winkels geldt en funshoppende meiden. Last van de beperkende maatregelen hebben ze niet, de pret dat het weer mag overheerst.

Wachttijden
Lastig is het wel. Winkelen duurt beduidend langer. âIk sta hier al een half uurâ, vertelt een meisje dat een T-shirt zoekt voor een aankomende verjaardag. En zo lang is de rij waarin zij staat niet. Bij de Primark staat een slinger mensen tot ver om de hoek. De winkelmedewerker bij de deur vertelt: âEr mogen elf klanten naar binnen, meer niet.â De mensen in de rij buiten moeten maar afwachten hoe lang die elf binnen blijven.

Afstand houden of thuisblijven
Een BOA spreekt een winkelbediende aan. De mensen in âzijnâ rij staan te dicht op elkaar. Hij wordt geacht actiever op te treden. Tegen de wachtende mensen zegt hij met stemverheffing: âU moet meer afstand houden, of anders thuisblijven.â

We zijn benieuwd wat de ervaringen van deze BOAâs zijn, maar zij willen ons voor de camera niet te woord staan. Ook de verkeersregelaars verwijzen ons naar de gemeente. Een van hen wil alleen kwijt - off the record - dat hij hier sinds elf uur staat en dat de mensen aanwijzingen behoorlijk rustig opvolgen. Wij zien er bij het Van Heekplein een heel aantal wat verbouwereerd de Langestraat in kijken. Een enkeling waagt het erop, sputtert wat tegen de verkeersregelaar, gebaart dat hij echt vlakbij moet zijn, maar draait zich dan toch om en zoekt een andere route.

Een enkeling ergert zich of vindt het allemaal een beetje onzin. Goed dat de winkels weer open zijn, maar Enschede is Enschede niet meer op deze manier.

Veel mensen dicht bij elkaar
Ons valt het vooral op dat er op veel plekken - in de rijen voor de winkels en bij de eetkraampjes op de markt - wel erg veel mensen dicht bij elkaar staan. Of zitten, op de bankjes in de Kalanderstraat, om de plataan bij het Kruidvat en bij het Ei van Ko, bijvoorbeeld. En dat het op de Oude Markt, in vergelijking met de rest van de binnenstad, onwerkelijk stil is. Dat zal na 1 juni wel heel anders zijn.

Erg corona-proof oogt het allemaal niet. Daar gaat de gemeente de komende maanden nog de handen vol aan krijgen.

Beeld: Ernst Bergboer
Eenrichtingsverkeer in de Langestraat. Een verkeersregelaar houdt iedereen tegen die er van deze kant in wil.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.