Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wijkracht bang voor verborgen leed bij jonge mantelzorger

Wijkracht heeft per 1 januari de ondersteuning voor jonge mantelzorgers in Hengelo en Haaksbergen overgenomen van Stichting Informele Zorg Twente (SIZT). Wijkracht wás al verantwoordelijk voor de hulp aan volwassen mantelzorgers. Volgens coördinator Jolien te Hennepe is het een ‘warme overdracht’ geweest, maar staat veel mantelzorgers een 'koude zomer' te wachten. “Veel jongeren zitten nu noodgedwongen thuis, waardoor er daar ongetwijfeld veel verborgen leed is. Als deze jongeren na de crisis weer bij ons in beeld komen, zal er ongetwijfeld ook veel loskomen”, aldus Te Hennepe bij 1Twente Vandaag.

Te Hennepe: “Het is logisch dat wij, naast de volwassen mantelzorger, nu ook de jonge mantelzorger onder onze hoede nemen. De jongerenwerkers van Wijkracht zijn al jaren aanwezig op de zogeheten ‘vindplaatsen’, de plekken waar de mantelzorgers ook komen. Denk aan middelbare scholen, ROC van Twente, buurtcentra, pleintjes.”

Dat het in coronatijden minder vanzelfsprekend is om op die plekken jongeren aan te treffen, baart Te Hennepe wel enige zorgen: “Veel jongeren zitten nu noodgedwongen thuis, waardoor er daar ongetwijfeld veel verborgen leed is.” Thuis worden ze extra geconfronteerd met de ziekte van hun familielid en de uitlaatklep van ontspannende activiteiten is er niet. “Als deze jongeren na de crisis weer bij ons in beeld komen, zal er ongetwijfeld ook veel los komen. Daar bereiden we ons nu al op voor.”

icon_main_info_white_glyph

6% van de jongeren

In Nederland zorgt naar schatting zo’n 6% van de jongeren voor een ziek familielid of heeft zorgen om hem of haar. Hierdoor hebben jonge mantelzorgers extra taken en verantwoordelijkheden en lopen ze meer risico op een verstoorde ontwikkeling. Mogelijke negatieve gevolgen op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied zijn bijvoorbeeld depressie, angststoornissen, hoofdpijn, concentratieproblemen en schoolverzuim.

Jongeren die een luisterend oor zoeken, zijn natuurlijk meer dan welkom bij Wijkracht. “We willen ze dolgraag zien en benaderen hen die al bij het SIZT in het bestand stonden actief. Op die manier belanden er geen jongeren tussen wal en schip. Samen proberen we tot een passend aanbod te komen. Dat kunnen gesprekken zijn, maar ook ontspannende activiteiten waarbij ze andere mantelzorgers ontmoeten. Dat laatste helaas pas ná corona.”

Je hoeft trouwens niet eens een soort van Assepoester te zijn om tot de mantelzorgers gerekend te worden, vertelt Te Hennepe: “Het is een misverstand dat je alleen maar mantelzorger bent als je dag en nacht in touw bent voor je zieke moeder of zus. Ook als je je continu zorgen maakt, ben je welkom bij ons. Mantelzorger is een heel breed begrip.”

icon_main_info_white_glyph

Meer weten?

Voor meer informatie over de ondersteuning die Wijkracht biedt voor jonge mantelzorgers kan op de website www.wijkracht.nl een contactformulier ingevuld worden, kan een mail gestuurd worden naar [email protected] of kun je bellen met 088 - 94 55 722.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.