Enschede

VIDEO | Museumfabriek wordt groter en koopt Rozendaal: “We gaan nooit meer verkopen”

De Enschedese musea, Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek, worden heuse vastgoedbezitters. Het Rozendaal, waar de Museumfabriek gevestigd is, wordt voor een kleine 3 miljoen overgenomen van De Woonplaats. âWe gaan het nooit meer verkopenâ, aldus Arnoud Odding, directeur van de Enschedese musea.

460381 HKEB9108
Redactie | 1Twente

Ongeveer vier jaar geleden werd de Museumfabriek hard getroffen door een fikse bezuiniging. Toen kreeg de organisatie 600.000 euro minder per jaar. âVanaf dit moment hebben we geen wisseltentoonstellingen meer georganiseerdâ, licht Odding toe. âEr is toen een samenwerking gekomen tussen de Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe en toen al was het belangrijkste: de vaste lasten moeten omlaag.â

Precies dit geldt nu, vier jaar later, nog steeds. Door een laagrentende lening en een garantstelling van de gemeente Enschede kunnen nu, door de aankoop, de vaste lasten aanzienlijk worden verlaagd. âHet scheelt veel geld per jaarâ, aldus Odding. âEn met het geld dat je overhoudt, kun je gewoon mooiere activiteiten organiseren.â Odding schetst zelf dat het museum met deze investering nu zoân 130.000 euro per jaar overhoudt. Met het geld wil het museum onder andere de depots opnieuw inrichten en komt er een restauratieatelier.

Niet alles mag
Je zou denken dat je met een eigen pand alles mag doen. Ook al is het Rozendaal geen officieel monument, maakt het onderdeel uit van de voor Twente belangrijke textielhistorie. âWe zullen er daarom heel zuinig op zijnâ, weet Odding zeker.

De Woonplaats, de voormalige eigenaar van het pand, is tevens blij met de verkoop. Aangezien de corporatie zich de afgelopen jaren steeds meer richt op betaalbare woningbouw, past de verkoop binnen de ingezette koers.

Bekijk het hele interview met directeur Arnoud Odding - waarin hij het over het nieuwe TwenteLab, de voormalige huur van het museum en de verdere plannen heeft - hieronder terug.

foto: Ernst Bergboer, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.