Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Museumfabriek wordt groter en koopt Rozendaal: €œWe gaan nooit meer verkopen €

460381 HKEB9108

De Enschedese musea, Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek, worden heuse vastgoedbezitters. Het Rozendaal, waar de Museumfabriek gevestigd is, wordt voor een kleine 3 miljoen overgenomen van De Woonplaats. We gaan het nooit meer verkopen , aldus Arnoud Odding, directeur van de Enschedese musea.

Redactie | 1Twente

Ongeveer vier jaar geleden werd de Museumfabriek hard getroffen door een fikse bezuiniging. Toen kreeg de organisatie 600.000 euro minder per jaar. Vanaf dit moment hebben we geen wisseltentoonstellingen meer georganiseerd , licht Odding toe. Er is toen een samenwerking gekomen tussen de Museumfabriek en het Rijksmuseum Twenthe en toen al was het belangrijkste: de vaste lasten moeten omlaag.

Precies dit geldt nu, vier jaar later, nog steeds. Door een laagrentende lening en een garantstelling van de gemeente Enschede kunnen nu, door de aankoop, de vaste lasten aanzienlijk worden verlaagd. Het scheelt veel geld per jaar , aldus Odding. En met het geld dat je overhoudt, kun je gewoon mooiere activiteiten organiseren. Odding schetst zelf dat het museum met deze investering nu zo n 130.000 euro per jaar overhoudt. Met het geld wil het museum onder andere de depots opnieuw inrichten en komt er een restauratieatelier.

Niet alles mag
Je zou denken dat je met een eigen pand alles mag doen. Ook al is het Rozendaal geen officieel monument, maakt het onderdeel uit van de voor Twente belangrijke textielhistorie. We zullen er daarom heel zuinig op zijn , weet Odding zeker.

De Woonplaats, de voormalige eigenaar van het pand, is tevens blij met de verkoop. Aangezien de corporatie zich de afgelopen jaren steeds meer richt op betaalbare woningbouw, past de verkoop binnen de ingezette koers.

Bekijk het hele interview met directeur Arnoud Odding - waarin hij het over het nieuwe TwenteLab, de voormalige huur van het museum en de verdere plannen heeft - hieronder terug.

foto: Ernst Bergboer, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.