Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Weinig hoop voor kermisbranche: "We krijgen geen antwoorden"

De kermisbranche beleeft op dit moment een verloren seizoen. Want: grote evenementen mogen, vooralsnog, niet doorgaan. De kermisbranche is volledig ingestort, schrijven de twee belangrijkste kermisbonden onlangs in een brandbrief aan het kabinet.

Benno Hendriks is oud-Enschedeër en zijn familie is sinds jaar en dag werkzaam in de kermisbranche. Met zijn suikerspinautomaten was hij eind februari al klaar voor het nieuwe seizoen. Toen kwam corona en mochten evenementen niet meer doorgaan. "Het is diep en diep treurig", aldus Hendriks. "Eind februari, begin maart beginnen wij de eerste kermissen te draaien. Die heb je gelijk al nodig om je schoenendoos met rekeningen weg te werken."

En juist nu ligt de branche stil. Oud-collega en vriendin Ida Oostenenk-Maas, tevens oud-bestuurslid van de kermisbond BOVAK, licht in de uitzending toe dat deze situatie voor niemand makkelijk is, maar dat de kermisbranche wel de enige branche is die voor 100 procent stilligt. Voor Oostenenk-Maas en Hendriks, maar uiteraard ook voor de hele branche, is het volgens de twee daarom nog erger dat er vanuit de overheid geen goede besluiten worden genomen.

"Er gebeurt vrij weinig. We zijn op 28 april bij Mona Keijzer geweest en tot op de dag van vandaag hebben we nog steeds geen antwoord gekregen op de dingen die zij heeft gevraagd", begint de eigenares van een schiettent. Binnen zes dagen moesten de kermisexploitanten een documentatie aanleveren om voor het noodfonds in aanmerking te komen.

460473 HKEB9134
Beeld: Ernst Bergboer

Oostenenk-Maas geeft aan tot nu nog niets te hebben gehoord vanuit de overheid. Zij vindt dat de kermisbranche anders wordt behandeld dan andere branches. "Bij ons is er nog maar één gesprek geweest", aldus Oostenenk-Maas. "Maar wij hebben juist een bedrijf dat zo veel vreugde brengt. We hebben 17 miljoen mensen in Nederland en duizend KVK-nummers op de kermisbranche. Maar die 17 miljoen mensen, daar durf ik mijn handen voor in het vuur te steken, hebben allemaal een gevoel bij de kermis. Als je aan suikerspin denkt, dan weet jij hoe het smaakt en ruikt."

Een kermisexploitant krijgt op dit moment eenmalig 4000 euro vanuit de overheid voor alle lopende kosten. "Nu is het tweede pakket gekomen. Tot aan 20.000 euro wordt alles vergoed, als je vaste bedrijfskosten hebt. Maar dat is voor de meeste bedrijven van ons niet voldoende", licht Oostenenk-Maas verder toe. "Daarnaast krijgen we bijstand. Eerst voor drie maanden, nu wordt die verlengd. Maar - en dat geldt voor alle zelfstandige mensen; als je een partner met een ander inkomen hebt, is het voor jou niet van toepassing."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.