Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Woon je aan één van de mooiste singels van Enschede, wil de gemeente plots 42 bomen kappen

460496 973330

Bewoners aan de Lasondersingel pikken het niet dat de gemeente Enschede 42 lindes kapt. Zij komen op voor het behoud van deze beeldbepalende bomen. Het zijn de longen van de singel, die haal je niet ongestraft weg.

Erwin Waanders | Tubantia

De kille mededeling per gemeentelijke brief dat de bomen om gaan schoot de buurtbewoners aan de Lasondersingel in het verkeerde keelgat. Eerst was er ongeloof, nu is er woede en worden er plannen gesmeed de bomen te redden van de motorzaag. Gisteren ging er al een brief naar de gemeenteraadsleden. De eerste stap in hun strijd aldus de buurtbewoners Marc Leeuw en Robert Westerman.

Er is dinsdagmiddag bodemonderzoek verricht door de gemeente. Om te kijken hoe voedzaam de bodem is en welke herplant het beste geschikt is , aldus Westerman.

Verliefd op het totale plaatjeLeeuw woont al jaren aan de singel, Westerman sinds april. Maar ze staan er met hun buurtgenoten hetzelfde in: Waarom kap je rigoureus 42 bomen, terwijl er maar een paar eventueel ziek zijn?

Westerman kocht in april de woning aan de singel. Hij wist niet wat hij zag toen hij de brief van de gemeente las. Mijn vrouw en ik werden juist op het totale plaatje van deze singel verliefd , zegt hij. Dus met de bomen, want die geven dit deel charme en uitstraling. Als dat binnen een half jaar compleet verandert voelen we ons bekocht.

Gemeente deelt alleen meeVoor overbuurman Leeuw geldt hetzelfde. Hij heeft grote twijfels bij de motieven van de gemeente voor dit kapbesluit. Het wordt ook niet uitgelegd in de brief, alleen meegedeeld , zegt hij. Leeuw kwam al vaker op voor de singel. Hij reageerde bij overlast van verkeer, bij de uitstoot van fijnstof. Telkens trok Leeuw namens de buurt aan de bel.

Nu dus weer. Ik moet wel , zegt hij, want dit stukje singel is net als de andere singels in de stad meer dan een doorgaande route voor het verkeer. Hier wordt geleefd en er wonen mensen. Oud en jong door elkaar. Dat de politiek in Enschede dit nu oppakt is voor ons in elk geval een stap in de goede richting.

Een deel van de lindes behouden
Ze hopen een deel van de bomen te behouden, want Leeuw en Westerman beseffen dat er best bomen tussen staan die niet al te best zijn. Het onderhoud is hier de laatste jaren ook niet goed geweest. Maar vertel me niet dat er niks meer te redden valt , zegt Leeuw. De gemeente schermt met veiligheid, maar in al die jaren dat ik hier woon is er nog nooit een ongeval gebeurd door vallende takken. Ook zijn er geen slachtoffers gevallen onder buurtbewoners. Laat het maar zien dan!

De strategie is al bepaaldOp de bres voor de bomen. In een buurtapp is de strategie al bepaald. De brief aan de raad is één , aldus Leeuw. Maar we hebben ook een bomendeskundige in ons midden en er zit hier een groot aantal advocaten aan de singel. Dus dat komt wel goed mocht het tot een gang naar de rechter komen.

Westerman had deze week nog een hovenier aan het werk. Die keek op zijn verzoek naar de bomen. Hij zag wel wat zwakke bomen, maar bestreed dat ze allemaal ziek zijn , aldus Westerman. Ik wil voor de buurt wel een aantal expertverklaringen opstellen en desnoods handtekeningen verzamelen. Die massale bomenkap mag gewoon niet doorgaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.