Hengelo
Politiek

Raadslid CDA: 'Trekt Hengelo lessen uit de toeslagenaffaire?'

CDA Hengelo heeft het college van B en W om informatie gevraagd over het gebruik van algoritmes en risicoprofilering binnen de gemeente Hengelo. Bij gemeenten en andere overheden is dit steeds meer een middel om bijstandsfraude op te sporen. Het CDA is bang dat deze methode discriminatie in de hand werkt, net zoals bij de Kinderopvangtoeslagenaffaire. Dinsdag 2 februari licht ze haar vragen om 16.00 uur toe in 1Twente Vandaag.

Bernadette Morskieft CDA
Bernadette Morskieft: “Wij moeten nooit de menselijke maat uit het oog verliezen." © CDA Hengelo

Menselijke maat

CDA-raadslid Bernadette Morskieft stelt het als volgt: “Wij moeten nooit de menselijke maat uit het oog verliezen en die menselijke maat is juist iets waar algoritmes geen rekening mee houden.”

De NOS heeft maandag 1 februari een artikel gepubliceerd, waaruit blijkt dat in zeker 25 gemeenten in Nederland gebruik wordt gemaakt van algoritmes en risicoprofilering. Morskieft: “Uiteraard juicht het CDA het opsporen van fraude toe. Dat is ook een onderwerp dat vaak bij ons op de agenda staat en de gemeente Hengelo zet goede stappen in het opsporen van fraude. Niet alleen in de bijstandssector, maar ook bij zorgaanbieders en bij ondermijning. Het CDA is alleen wel bang dat er door risicoprofilering inwoners in een verdomhoekje worden gezet en daardoor in eenzelfde situatie komen als de slachtoffers van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst.”

Toeslagenaffaire

Het CDA heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college om erachter te komen of de gemeente de algoritmes heeft opgesteld, hoe en wat de criteria zijn en hoe transparant het is. Bernadette Morskieft: “Je moet er toch niet aan denken dat er door ‘foute’ algoritmes inwoners van Hengelo in een soortgelijke situatie komen als de ouders van de toeslagenaffaire? Dan zouden we toch met z’n alleen niets geleerd hebben van deze vreselijke profilering!”

Dinsdag 2 februari licht ze haar vragen om 16.00 uur toe in 1Twente Vandaag.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.