Enschede

VIDEO | Terrassen open: kwestie van passen en meten

Praten met horecabaas Joris Eleveld is praten over de heropening van zijn zaak Novi. Over zijn taak als voorzitter van de Vereniging Horecastad Enschede en de krachttoer die de horecazaken in Enschede moeten verrichten om maandag de terrassen te openen.

460563 DSCF1576 1
Henk ten Harkel | 1Twente

Want maandag is het zover. Het wordt mooi weer, de terrassen gaan open. Achter de schermen zijn de voorbereidende werkzaamheden begonnen. De komende dagen is het wachten op de exacte regelgeving, want die is nog steeds niet bekend. Eleveld verwacht dat hij donderdag wordt geïnformeerd over alle maatregelen die de overheid verbindt aan het heropenen van de horeca.

Natuurlijk is er al gekeken naar de looproutes en zijn die in principe vastgesteld. Datzelfde geldt voor de noodroutes, het bijhouden hoe de leveranciers hun waren moeten leveren en de controle daarop. Maar het gaat veel verder: hoe ga je naar het toilet, hoe moet de bediening met de dienbladen omgaan en wie mag op het terras zitten. Eleveld is daar al duidelijk over: âBuiten mag je gewoon plaats nemen. Voor een plekje binnen moet je reserveren. Even bellen en het is voor elkaar.â

150 tekeningen

Zijn kompaan Robin Hollander is meegekomen naar de uitzending. Robin vertelt over de tekeningen die hij maakte voor 150 horecazaken. Tekeningen van de terrassen en hoe ze neergezet moeten worden. Ook zoân dingetje. Hij heeft alle looproutes uitgemeten. Neem de Stadsgravenstraat, een smal straatje waar nauwelijks plek is voor een terras als er ook ruimt voor de brandweer moet zijn. Hoe doe je dat? âDe brandweer heeft 3.90 meter nodig weet hij uit zijn hoofd. Dat kan daar nauwelijks. Toch komen daar wel terassen. We zijn erop uitgekomen dat in deze toch wat rustiger straat de mensen aan de kant gaan als er onverhoopt brandweer nodig is.

foto: Henk ten Harkel, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.