Enschede

Boze kooplui: Enschedese ‘coronamarkt’ is illegaal

De Enschedese âcoronawarenmarktâ op zaterdag is illegaal. Dat zeggen vier boze marktkooplui. Zij schakelden een advocaat in. De jurist eist dat de gemeente Enschede aansprakelijkheid erkent. De uitkomst kan voor deze noodmarkten in het hele land gevolgen hebben.

460565 markt
Bert Janssen | Tubantia

Volgens een zegsman ontbreekt de juridische grondslag voor de aangepaste coronamarkten. Een basis voor die aangepaste markten is volgens de raadsman noch in de gemeentelijke marktverordening noch in de noodverordening van de Veiligheidsregio Twente te vinden.

Kaas en vis
Twee kaas- en twee visboeren die deze zaak aankaarten willen niet met naam worden genoemd. Zij zijn bang voor repercussies. De gemeente runt de zaterdagmarkt in Enschede, de dinsdagmarkt is verzelfstandigd.

In een brief van de advocaat van de klagers, die deze week aan het gemeentebestuur wordt verstuurd, staat dat de juridische grondslag voor de aangepaste markt ontbreekt. In het kader van de coronamaatregelen zijn markten met maximaal tien kramen toegestaan, met inachtneming van 1,5 meter afstand. Er mogen alleen levensmiddelen worden verkocht.

Omdat in Enschede veel meer marktkooplui groenten, vis en fruit verkopen is er een roulatiesysteem bedacht. Ondernemers moeten onderling met elkaar afstemmen wie wanneer op de markt staat. De markt is zaterdags op twee locaties in de Enschedese binnenstad, op het Van Heekplein en rond het Ei van Ko.

Een-tweetjes
Volgens de zegsman zijn bij het toekennen van plaatsen op de coronamarkt âeen-tweetjesâ uitgevoerd. Ook zouden onderling plaatsen zijn geruild en dat is in strijd met de regels. Bij het verdelen van plekken zou een koopman zijn âovergeslagenâ. Toen de marktmeester daarop werd aangesproken, zei hij de bewuste ondernemer âvergetenâ te zijn.

Er zit veel rancune onder marktkooplui, volgens de woordvoerder. De ambulante ondernemers pleiten voor transparantie en de juiste wettelijke grondslag. Ze willen geen vriendjespolitiek. In de brief aan gemeente-advocaat Ten Cate wordt gevraagd een eind te maken aan de âillegale marktenâ.

D66-wethouder June Nods, verantwoordelijk voor de markt in Enschede, was niet voor commentaar bereikbaar. Haar woordvoerder liet weten niet eerder dan morgen in staat te zijn te reageren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Gerben Kuitert
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.