Enschede

Het Mystiek Theater in Enschede is coronaproof: je drankjes krijg je via een trapauto

Het Mystiek Theater in Enschede is coronaproof en opent maandag voor een klein publiek. Het Jazzpodium de Tor kan er terecht en ât Verborgen Theater vindt er definitief een onderkomen voor cabaret. De plannen voor de zomer zijn groot. âDit theater is van iedereenâ, zegt Hetty Bakker.

460659 mystiek
Marjon Kok | Tubantia

Een toevluchtsoord voor ontheemde kleine podia? Hetty en Henk Bakker van het Mystiek Theater kunnen er wel om lachen. Nog voor het theater van de Raiffeisenstraat verhuisde naar Spinnerij Oosterveld bood het al onderdak aan het rockpodium NixX, dat âuit het huisâ was gezet. En nu is er ook plaats voor ât Verborgen Theater dat geen plek meer voor cabaretiers in Boekelo heeft en voor het Jazzpodium de Tor dat te krap zit aan de Walstraat.

ât Verborgen Theater van Peter Mense trekt definitief in bij Mystiek. Het zat tot maart in het Boekelose café De Buren. De Tor brengt jazz in Mystiek, omdat in het eigen onderkomen in de stad bijna geen publiek terechtkan, zolang dat op 1,5 meter afstand van elkaar moet staan. âDit Mystiek Theater is van de acteurs, de zangers, de muzikanten en het publiek. We hebben het gebouwd voor iedereenâ, aldus Hetty Bakker.

De zomer op het terras
En dan hebben Henk en Hetty Bakker natuurlijk ook zelf grote plannen met hun theater. Binnenkort wordt het terras aan de achterkant ingericht. Henk: âNormaal zijn we âs zomers dicht. Maar nu kunnen we buiten meer dan binnen. Bovendien zullen niet veel mensen deze zomer op vakantie gaan.â Dus wordt er achter het voormalige fabriekspand een bar getimmerd en komen er picknicktafels, stoelen, zitzakken en ligbedden. Ruimte genoeg om afstand te houden en niemand in de omgeving die er last van heeft.

Een programma moet er nog komen, maar Hetty Bakker ziet het al voor zich: âMet onze acteurs maken we straattheater op afstand. We hebben genoeg vrijwilligers die schilderen en live een schilderij kunnen maken. Akoestische bandjes treden op. We kunnen kleine barbecues neerzetten.â Zoon Bas Timmer van Sheltersuits naait een grote tentoverkapping, zodat regen evenmin een spelbreker kan zijn.

Serveren met autootjes
Binnen is het theater klaar om maandag dertig gasten te ontvangen bij cabaretier Gerrie Smits. Hij bijt het spits af. Hij is geboekt door Peter Mense van ât Verborgen Theater. Schermen scheiden de tafels van elkaar en op de vloer is een donker vlak geschilderd dat de 1,5 meter afstand op âeen natuurlijke wijzeâ moet aanduiden. En serveren? Dat gebeurt met op afstand bestuurbare trapautoâs. âWe zetten een pop achter het stuur en maken aanhangwagens waarin de drankjes en hapjes kunnenâ, zegt Henk.

Horrorrestaurant

Nu alle groepen en bruiloften zijn afgezegd ligt het horrordoolhof van het thater er verlaten bij. Daarin willen Henk en Hetty Bakker vier restaurantkamers maken, met elk een tafel voor vier personen. De kamers krijgen een griezelthema en de gerechten worden er op aangepast. âWe denken aan katrollen waarmee het eten op tafel kan worden gezet. De gasten wisselen tussendoor steeds van kamer, zodat er een totaalhorrorrestaurant ontstaat.â

Laatste centen
De plannen zijn de afgelopen tijd gemaakt, een tijd waarin alles vanwege de corona-uitbraak werd gecanceld en er geen inkomsten waren. âWe waren eerst in paniekâ, zegt Hetty. âWe waren zojuist verhuisd en het begon lekker te draaien en toen ineens lag alles stil. Onze laatste centen staken we in het theater. Maar met hulp van onze vrijwilligers gingen we aan de slag. En nu weten we: de coronacrisis maakt ons creatief.â

Info: Cabaretier Gerrie Smits treedt op tweede pinksterdag als eerste op voor dertig man publiek in het Mystiek Theater, namens ât Verborgen Theater. Om 20.00 uur. Er zijn nog kaarten te bestellen via info@geenidee.nl

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.