longread
6 maanden, 4 dagen, 7 uur, en 5 minuten geleden

Stadsdichter in roerige tijden

Stadsdichter Jos Eertink heeft zijn termijn er bijna op zitten. Traditiegetrouw bracht hij een bundel uit met een overzicht van twee jaar poëtische beschouwingen over ‘zijn’ stad. De getekende schone ligt inmiddels in de boekhandel. De nieuwe stadsdichter staat in de startblokken, maar een verkiezing zit er voorlopig niet in. Eertink zou begin februari het stokje overdragen, maar blijft nog even aan.

Bij de verkiezing van een nieuwe stadsdichter hoort een voordracht. Voor publiek. “Er is een mooi setje inzendingen binnengekomen”, zei Eertink over de verkiezing van een opvolger, “maar dat wordt ergens in mei.” Tot die tijd blijft hij Enschede bezingen.

Niet alleen in woorden

De getekende schone bevat naast een selectie van de gedichten die Eertink in de voorbije twee jaar publiceerde ook beelden van ongekroond stadsfotograaf Cyril Wermers en diens collega Tessa Wiegerinck. “Ik wilde iets meer doen dan de standaard gedichtenbundel”, motiveerde Eertink. Zijn stadsdichterschap speelde zich af in een roerige tijd, die hij niet alleen in woorden wilde vangen

Jos Eertink 2 Ernst Bergboer
Jos Eertink: "Ik wilde de gekte met meer dan alleen woorden vastleggen." © Ernst Bergboer

Online te bestellen

De getekende schone, een verwijzing naar de schoonheid van taal en stad, èn naar het virus dat het laatste jaar van Eertink’s stadsdichterschap tekende, is onder meer te verkrijgen bij boekhandel Broekhuis. De bundel kost 12,50 euro.

Overigens brachten ook de die-dichters (dichters in Enschede), waar Eertink onderdeel van uitmaakt, een nieuwe bundel uit: Samen. Die bundel is te bestellen op de Facebookpagina van het dichtersgezelschap.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.