Enschede
Commentaar
Achtergrond

Redactioneel commentaar: 'De aanpak van armoede is onhoudbaar'

De Toeslagenaffaire is dichterbij dan je denkt. Ons eigen stadsbestuur, onze eigen stadspolitici en ambtenaren hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een systeem waar Enschedeërs die het niet breed hebben makkelijk werden vermalen.

De gemeenteraad buigt zich in het oude VD pand over de begroting van Enschede
Het is aan de politiek om ervoor te zorgen dat de overheid weer de beschermer van haar burgers wordt die ze moet zijn © Coen Krukkert

Incidenten

De zaak Wijdemeren waar een vrouw met bijstand, omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg en 7000 euro terug moet betalen, staat niet op zichzelf. De landelijke cliëntenraad zei daarover: “Dit is maar een van de vele uitwassen die nu toevallig het nieuws haalt.”

Er zijn honderden soortgelijke verhalen in Enschede op te diepen. Zo nu en dan kwam eentje in het nieuws. Politici, stadsbestuur en ambtenaren haalden hun schouders op, beschuldigden de boodschappers van sensatiezucht en deden die gevallen af als ‘incidenten’.

Gericht op sancties

Die verdediging is niet meer houdbaar. Evenals de verwijzing naar cijfers die zeggen dat het grootste deel van de Enschedese sociaal en financieel zwakkeren goed worden behandeld. Dat zegt de belastingdienst ook. Die bijna 30.000 ouders die werden weggezet als fraudeurs en in de schulden en ellende zijn gejaagd, zijn maar een fractie van het aantal belastingplichtigen waarbij het goed gaat. Zo lusten we er nog wel een paar.

Kortom: het is grondig mis met de manier waarop Enschede ‘maximaal streng’ met de zwakkeren omgaat, die groep heel makkelijk als fraudeurs wegzet en nog steeds een beleid volgt dat op sancties is gericht.

Onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk dat een van de twee wethouders die de armen en hulpbehoevenden in portefeuille heeft de problemen niet herkent en erkent. Die ontkenning maakt ook dat klokkenluiders niet worden gehoord en worden weggezet.

Wethouder Arjan Kampman wil het tij keren en heeft nieuw beleid ingezet. Een beleid gestoeld op een helpende hand, op preventie en aandacht voor de hulpbehoevenden. Het is zaak dat hij de ambtenaren die jarenlang het andere harde beleid hebben uitgevoerd meekrijgt alsook zijn collega-wethouder.

Streep eronder

Het is aan de politiek om ervoor te zorgen dat de overheid weer de beschermer van haar burgers wordt die ze moet zijn. Het is veel te makkelijk om daarvoor naar Den Haag te wijzen. Dit gaat om onze stad en het welzijn van onze burgers. Zij mogen van hun eigen stadsbestuur verwachten dat zij opkomen voor wat recht en goed is.

Enschede kan een streep onder het verleden zetten met een raadsonderzoek dat Jan Veldhuizen, een van de klokkenluiders, naar de uitvoeringspraktijk van de sociale wetten vraagt uit te uitvoeren. Hij heeft als vertegenwoordiger van het Diaconaal Platform, met een heel grote achterban, recht van spreken.


Ernst Bergboer en Henk ten Harkel/Redactie 1Twente

icon_main_info_white_glyph

Redactioneel commentaar

In het redactioneel commentaar neemt de redactie van streekomroep 1Twente een standpunt in over actuele zaken die spelen in de regio. Het gaat daarbij niet om de persoonlijke mening van redacteur. Het commentaar weerspiegelt de opvatting van de redactie en wordt altijd onder verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur geplaatst.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.