Enschede

Enschedese studenten verdienen 1.000 euro met idee voor slim afhaalsysteem voor boodschappen

Eén plek in de wijk waar bewoners hun wc-papier of wasmiddelen afhalen zodra de voorraad op is. Met dat idee heeft studentenvereniging A.S.V. Taste een bedrag van 1.000 euro in de wacht gesleept bij studentendenktank Create Tomorrow.

460821 toilet paper 4967985 1920
Redactie | Tubantia

De ideeënwedstrijd had voor de negende keer plaats en werd vrijdagavond afgesloten. Meer dan vijftig teams uit de regio, maar ook uit Zweden, Suriname en andere landen deden mee, vanwege het coronavirus via een online verbinding. De presentatie werd gedeeltelijk verzorgd door actrice Hanna Verboom.

Vraagstukken in de wereld van morgenDe organisatie van Create Tomorrow is in handen van een studentencommissie en Novel-T, dat innovatieve bedrijven en studenten aan elkaar wil verbinden. Van de deelnemende teams wordt door bedrijven gevraagd om antwoorden en oplossingen te vinden op vraagstukken die te maken hebben met de wereld van morgen.

Het bestuur van A.S.V. Taste werd door VolkerWessels Telecom gevraagd om een concept te ontwikkelen dat inwoners verbindt aan een Smart City (een stad die wordt bestuurd door technologie), zonder dat ze daarvoor een smartphone of apps hoeven te gebruiken.

Wat als het bier of wc-papier ineens op is?âElke student kent wel het moment dat het bier ineens op isâ, legt Taste-bestuurslid Luuk Nijs hun idee uit. In de ideale situatie kan je dan direct bij een afhaallocatie in de buurt (een âhub') terecht. âDat geldt ook voor andere boodschappen zoals wc-papier, of een pakketdienst. Het idee is dat wijkbewoners boodschappen gezamenlijk inkopen en dat deze op een vaste plek in buurt worden afgeleverd.â

De studenten noemen die plek de GroHub (Groceries Hub). Slimme systemen in bijvoorbeeld verpakkingen houden de voorraad van de consument bij. Zodra het product op is, staat deze dus al ergens klaar. âEr zitten wel haken en ogen aan de uitvoerbaarheid", weet Nijs. âMaar je zal het kleinschalig moeten uitrollen. Het is een uitkomst voor minder mobiele mensen, maar het zorgt ook voor minder transport- en verkeersbewegingen.â Het winnende team van A.S.V. Taste mag bij VolkerWessels Telecom op bezoek om hun concept nader uit te leggen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.