Enschede
Hengelo
Video

'We mikken op 1500 banen in drone-industrie'

Het kan directeur Marc Sandelowsky van Space53 niet vlot genoeg gaan met de drone-industrie in Enschede. Daarom wordt volgend jaar een test met een drone-taxi boven de stad uitgevoerd en zegt hij: “Ik verwacht dat we die het jaar daarop al boven enkele Europese steden zullen zien.” De ontwikkeling van de vliegrobots moet in Enschede plaatshebben, vindt hij. “We mikken op termijn op 1500 banen.”

Experimenteren

Sandelowsky is ervan overtuigd dat zijn sector heel veel mogelijkheden heeft voor de Twentse economie. De komende jaren staat vooral in het teken van experimenteren, testen, vallen en opstaan. En juist dat kan prima op de voormalige vliegbasis. “We hebben hier veel ruimte. Op de grond en in het luchtruim. Dat zit vol, maar niet boven ons. Dat is handig, er kunnen dus dingen fout gaan. Daarbij werkt de overheid mee, haken Saxion, Universiteit Twente en het ROC aan en kunnen we hier techniek aan ondernemerschap koppelen.”

Smart met propellors

Maar eerst die vliegende taxi. Europa vroeg om een plan voor die drone-taxi’s, een aantal organisaties uit Spanje, Duitsland, Engeland en Nederland deed een voorstel en Europa wees onder andere Space53 aan om het experiment uit te voeren.

“We willen weten hoe we straks veilig met grote drones kunnen vliegen en hoe dat werkt”, aldus Sandelowsky. De taxi komt van een bedrijf uit China waar al langer aan zulke vervoersmiddelen wordt geknutseld. “Het is een soort Smart met propellors. Je zit in een soort cockpitje zonder besturing.” Hij denkt niet dat zulke vervoersmiddelen veel in Nederland worden toegepast. “We hebben een goede infrastructuur.”

Jongensdroom

De directeur van Space53 is ervan overtuigd dat de toekomst aan de drones is met veel toepassingen. “Voor inspectiediensten of onderhoud bijvoorbeeld. Zulke drones vliegen op hoogtes waardoor je ze nauwelijks ziet. Je moet ze niet horen en niet zien anders krijg je overlast.”

Een vliegende auto is zijn jongensdroom. “Supercool, maar niet spannend. Het is een soort lift, je voert je bestemming in en je gaat. Ik zie meer in de drones die op hoogte werken. Ramen lappen en het repareren van windmolens.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.