Enschede

VIDEO | Een ottootje meer of minder…

Bewoners van een gewoon huis - aan de grond - kunnen vanaf volgend jaar kiezen hoe ze hun gescheiden afval willen afvoeren: laten halen, zoals nu, of zelf wegbrengen. Financiële voordelen lever dat zelf brengen niet op, het scheelt wel in het aantal bakken om het huis.

461116 HKEB9270 1
Ernst Bergboer | 1Twente

Nu nog krijgt iedere bewoner van een laagbouwwoning vier ottoâs aangeleverd: een voor elke te scheiden afvalsoort. Straks mogen zij kiezen hoeveel van die afvalcontainers ze nog rond het huis hebben staan.

Kiezen voor 1 juli
Dat straks is overigens al snel. De keuze moet voor 10 juli zijn gemaakt, zo vertelde gemeentelijk beleidsmedewerker Mirian Kock bij 1Twente Vandaag. Dat kiezen kan op www.kiesjecontainers.nl. De nieuwe manier van inzamelen gaat in per 1 januari volgend jaar. Overigens verandert er ook voor bewoners van flats en appartementen het een en ander. Zij kunnen straks groente-, fruit- en etensresten scheiden. Die hoogbouwbewoners moeten dat dan wel zelf afvoeren.

Verlost van stank en vliegen
Bedoeling van die verandering is om inwoners meer keuzevrijheid te geven. Niet alleen over het aantal containers dat zij straks nog hebben, maar ook over de momenten en de frequentie waarop huisvuil wordt afgevoerd. Wie bijvoorbeeld kiest om zelf GFT af te voeren, is niet alleen verlost van een groene otto maar ook van de geur van verterend groen en vliegend ongedierte dat daar op af komt.

Nieuwe ondergrondse containers
Zelf brengen kan ook straks op alle nu al toegankelijke brengpunten: de gemeentelijke vuilstortpunten, de verzamelcontainers in de wijken en de afvalstraten bij winkelcentra. Op de website van TwenteMilieu zijn ze allemaal te vinden. Kock liet weten dat de oranje containers voor zakken verpakkingen en plastic fasegewijs worden vervangen voor ondergrondse bakken.

Bewoners van flats en appartementen krijgen een klein containertje voor GFE-afval (GFE staat voor groente-, fruit- en etensresten). Ook voor die afvalstroom komen in de buurt van hoogbouw ondergrondse verzamelbakken.

Meer weten? Kijk dan hieronder naar het hele gesprek met Mirian Kock.

Beeld: Ernst Bergboer
Kies je container voor 10 juli.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.