Enschede
Video

Enschedese dichters bedenken actie voor poëzieweek

Normaal gesproken zou deze week de poëzieweek in Enschede beginnen. Ook de Nationale Gedichtendag, die elk jaar op de laatste donderdag van januari plaatsvindt, is dit jaar anders dan anders. Geen muziek en het jaarlijkse dichtbundel kan niet worden gepresenteerd. In plaats daarvan stuurden Enschedese dichters selfie-video’s op.

Enschede heeft speciale insteek

Het leek er even op alsof de poëzieweek en de Nationale Gedichtendag dit jaar helemaal geen aandacht zouden krijgen in Enschede. Maar de ‘Dichters in Enschede’ hebben een manier bedacht, om toch wel iets te doen tijdens de week.

Elk jaar brengen ze, speciaal voor de poëzieweek, een dichtbundel uit. Zo ook dit jaar. Om er toch aandacht aan te kunnen besteden, heeft elke dichter één van zijn gedichten in een video opgenomen.

'Samen'

Stephanie van Tuinen, lid van ‘Dichters in Enschede’, is al langer bezig met het promoten van het nieuwe boekje. Dit jaar luidt het thema ‘Samen’. Het onderwerp, dat voor Vlaanderen en Nederland geldt, wordt elk jaar na de zomer bekend gemaakt door de landelijke organisatie. “Op dat moment gaan alle dichters aan de slag. Ook in Enschede”, vertelt Van Tuinen.

Tijden van grote verschillen

Het thema ‘Samen’ werd bedacht, omdat 2020 voor iedereen een gek jaar was. “We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onderuit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema ‘samen’”, schrijft de organisatie op de eigen website.

icon_main_info_white_glyph

DIE-dichters Enschede

Alle Enschedese gedichten en video’s met het thema ‘Samen’ zijn terug te vinden op de Facebookpagina ‘Dichters in Enschede’.

Een bundel willen bestellen? Dat kan door een e-mail te sturen met de eigen adresgegevens naar DIE@dichters.nl.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.