Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ook in Enschede demonstratie Black Lives Matter

461127 lunadia

Er komt vrijwel zeker ook een demonstratie Black Lives Matter in Enschede. De Hengeloërs Sterre Ziel (23) en Lunadia Pereira Fernandes (20) willen vrijdag vanaf 17.00 uur tot 18.30 uur op het Van Heekplein in de stad protesteren tegen racisme.

Lucien Baard | Tubantia

De twee vrouwen hebben de demonstratie officieel aangemeld bij de gemeente Enschede. Donderdag hebben ze overleg met de politie en de burgemeester van Enschede over de voorwaarden.

We willen vooraf goed naar alle aspecten kijken, zodat de coronaregels geen rol spelen. We willen niet eindigen zoals Rotterdam of een herhaling van Amsterdam. Onze boodschap - stop racisme - mag niet overschaduwd worden.

Punt maken
De twee Hengeloërs denken dat het Van Heekplein goed geschikt is, maar staan open voor eventuele alternatieve locaties. Als we ons punt maar kunnen maken. Ze hebben nog geen idee hoeveel mensen naar de betoging zullen komen. Het evenement is inmiddels op Facebook geplaatst en had enkele honderden likes. Om 21.30 uur hadden 130 mensen aangegeven te komen.

De demonstraties in Nederland zijn het gevolg van de dood van George Floyd, die onder de knie van een politieman door verstikking om het leven kwam.

Hier is ook racisme

Lunadia en Sterre vinden het belangrijk dat ook in deze regio wordt opgestaan tegen racisme. Zulke betogingen worden eigenlijk altijd in de Randstad gehouden. Maar Nederland is meer dan de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Misschien is er per saldo in een provincie als Overijssel nog wel meer discriminatie dan in de Randstad. Het gaat niet alleen om openlijke discriminatie, maar ook om heel subtiele vormen.

Harder afgerekend

Lunadia weet waarover ze praat. Op vroege leeftijd voelde ik dat ik anders was en ook anders werd beoordeeld. Witte klasgenoten werden voorgetrokken. Ik werd harder en eerder afgerekend op een fout. Dat gebeurt ook nu op mijn leeftijd nog. Gekleurde kinderen krijgen andere schooladviezen dan witte kinderen. Racisme bestaat gewoon.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Eigen foto
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.