Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Beginnen met breien? Jet (72) uit Enschede weet hoe: €˜Maak een granny square €™

461134 breien

Wildbreien zit er even niet meer in, maar handwerken is hipper dan ooit. Dat ervaart ook Jet van der Zwaag (72) die met haar haak- en breigroep van twintig vrouwen de mooiste creaties maakt. Allemaal voor het goede doel. Aan commercieel gaan, moet Jet niet denken.

Olga Hoekstra | Tubantia

Trendwatcher Lidewij Edelkoort gaf in VPRO Tegenlicht haar visie op wat er ná de COVID 19-crisis zou gaan gebeuren. Hoe zij de toekomst voor zich ziet? Met een herleving van arts & crafts .

Edelkoort voorspelt een economie van het zelf maken ; minder massaproductie en zelf meer aan de slag met haaknaald, breipen en naaimachine.

Excentrieke trendwatcher
Voor de handwerkgroep van Jet van der Zwaag uit Enschede is de voorspelling van de excentrieke trendwatcher niets nieuws. Je ziet dat er weer heel veel terugkomt van het handwerken van vroeger. Dat zie ik om me heen ook. Het is toch een hobby die ontspanning biedt, juist ook in deze tijd , vindt Jet.

Ze breit en haakt zelf al vanaf dat ze een jaar of 12 was en leerde het handwerken van haar moeder. Het zit eigenlijk in de genen. Zelf heb ik twee zoons en nee, die hebben het gen niet overgekomen.

Wildbreien
In 2011 werd Jet gevraagd om een bijdrage te leveren aan het project wildbreien voor het jaarlijkse festival Kunst in het Volkspark. Wildbreien ontstaat heel spontaan. Je versiert bomen, lantaarnpalen en bruggetjes met breiwerkjes. Er waren toch wel veel dames die verder wilden breien en zo is de handwerkgroep ontstaan , vertelt Jet.

Sinds het wildbreien in het park, komt er wekelijks een groep van twintig dames bij elkaar in buurhuis Prismare om samen te haken en te breien. De oudste is 82 en de jongste is rond de 30. Handwerken is niet aan leeftijd gebonden.

Ook is er inmiddels een breigroep in Hengelo en samen maken alle dames de meest prachtige creaties voor het goede doel. We breien voor Moldavië, vooral truitjes en sokjes voor de kinderen in de kindertehuizen, maar laatst hebben we nog allemaal omslagdoeken voor de oudere dames gemaakt van het Ariënshuis in Glanerbrug. We maken waar vraag naar is, maar altijd voor het goede doel.

Wars van commercie

Commercieel handwerken, daar moet Jet niet aan denken. Het is juist heel ontspannen en relaxed en je hebt een doel. Dat doel stimuleert mensen om te breien en te haken. Onze groep is er niet voor commerciële opdrachten. We zijn begonnen voor het goede doel en daar blijven we bij.

YouTube
De groep kan nu helaas niet meer fysiek bij elkaar komen en dat is best wel een gemis. Maar op sociale media wordt er druk doorgewerkt. Wil je zelf beginnen met haken of breien, begin dan met een granny square , is het advies van Jet.

Granny s zijn kleine vierkantjes die je in allerlei kleuren en maten kunt maken. Voor beginners zijn er gemakkelijke vierkantjes , voor meer gevorderde handwerkers zijn er tal van uitdagende patronen. Voor wie wel wil beginnen maar niet weet hoe, heeft Jet nog wel advies: Je kunt nu helaas niet meer even bij ons binnenlopen, maar er zijn genoeg filmpjes op YouTube te vinden om handwerken te leren.

Hip

Of Jet zelf nog trends ziet? We breien en haken altijd waar vraag naar is. De ene keer zijn dat sokken en de andere keer omslagdoeken. Sjaals en mutsen doen het altijd goed en voor deze zomer maken we veel dekentjes voor babybedjes en katoenen truitjes voor kinderen. Gebreide en gehaakte spullen voor de babykamer zijn momenteel heel hip.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.