Enschede

Iets minder banenverlies door corona in Twente en Achterhoek

In Twente en de Achterhoek is het verwachte banenverlies door de coronacrisis voorlopig iets kleiner dan gemiddeld. Er werken in deze regio minder mensen in sectoren die dit jaar sterk krimpen, zoals de uitzendbranche, sierteelt en luchtvaart. Bovendien werken er relatief veel mensen in de zorg: een sector die juist groeit.

461135 test tube 5065424 1920
Gerben Kuitert | Tubantia

Dat blijkt uit cijfers van het UWV. In Twente en de Achterhoek werkt 30 tot 34 procent van alle werknemers in een sector met een (zeer) grote banenkrimp door de coronacrisis. Er zijn ook sectoren met banengroei: zorg en welzijn, openbaar bestuur en post en koeriers.

Groot verschil per sector
De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid is groot. Vooral de uitzendbranche, reisbureaus, horeca, cultuur, sport en recreatie, luchtvaart en sierteelt kunnen te maken krijgen met zeer forse banenkrimp.

Minder vraag naar uitzendkrachten
Ook in andere sectoren is het verlies groot: detailhandel non-food, metaal en technologische industrie, overige dienstverlening (waaronder kappers), autohandel en personenvervoer over land. Vooral uitzend- en oproepkrachten lopen risico op minder of geen werk. Zij werken vaker in sectoren die hard geraakt worden.

Ook sectoren zonder krimp

In onder andere onderwijs, ICT en financiële instellingen daalt het aantal banen niet of nauwelijks. Verder nemen de banen in zorg en welzijn, openbaar bestuur en post en koeriers juist toe. Hier werkt 26 procent van de werknemers in de regio.

Online banenmarkt

Helemaal reden tot wanhoop is er niet. Werkplein Twente organiseerde vorige maand een online banenmarkt op LinkedIn. Ondanks de crisis plaatsten werkgevers in vier uur tijd ruim 200 vacatures en presenteerden 130 werkzoekenden zichzelf online.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.