Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Baptisten van €˜Het Trefpunt €™ treffen elkaar voorlopig alleen online

461166 HKEB9303

Kerken en andere geloofsgemeenschappen mogen - onder strikte voorwaarden - weer bijeenkomen. Maar mogen is één, daadwerkelijk bijeenkomen is toch iets anders. De Baptistengemeente Het Trefpunt in Enschede Noord houdt de poorten nog even gesloten, al is het bezoekersaantal gestegen. Online, welteverstaan.

Ernst Bergboer | 1Twente

Het is een opmerkelijke trend, die we eerder al van snackbars en restaurants hoorden, maar nu dus ook van kerken. De fysieke winkel is gesloten, de inderhaast opgezette online-varianten trekken meer klanten en bezoekers dan ooit.

Meer kijkers dan kerkgangers
Baptistenvoorganger Remko Ongersma maakte een rekensommetje in 1Twente Vandaag: We hebben normaal gesproken op zondag zo n tweehonderdtwintig mensen in de zaal. Nu kijken er tussen de zes- en zevenhonderd. Live zijn dat er honderdzestig, volgens de dominee. Maar daar zitten veel echtparen en gezinnen tussen. Er kijken er dus meer dan er s zondags in de kerk zitten.

Volgens Ongersma zijn de baptisten niet de enigen. Het zijn onzekere tijden en mensen zijn op zoek naar een stukje zekerheid en rust. Dat vinden ze blijkbaar online.

Niet met dertig man in de kerk
De voorganger mist de dynamiek van samenzijn, al begint het staan voor een camera in een lege zaal te wennen. Toch houden de baptisten de deuren nog even gesloten. Niet uit angst, maar omdat het wijs is, aldus Ongersma. We hebben gezegd: we gaan niet vooroplopen, we gaan geen risico s nemen.

De kerk gaat weer open op het moment dat het verantwoord is. Ongersma verwijst naar de uit de hand gelopen demonstratie op de Dam. Je ziet hoeveel reacties het oproept. Ik denk dat je als kerk open moet gaan op het moment dat je zegt: het is veilig en je krijgt er geen slechte naam door. Nu bereiken we de hele gemeente. Dat is niet zo als je dertig man in de kerk zit.

Het hele gesprek met Remko Ongersma zien? Hieronder vind je het fragment terug.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Remko Ongersma: The church has left the building. Eigenlijk zijn we nu precies waar we moeten zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.