Enschede
Video

Afgelasting Enschede Marathon voor elitelopers: 'Teleurstelling op teleurstelling'

Het is inmiddels duidelijk dat de Enschede Marathon van 18 april niet meer door kan gaan wegens het coronavirus. De organisatie heeft als compensatie daarom de elitemarathon georganiseerd. Nu is het bekend dat ook dit event niet meer door kan gaan.

Gevolgen

Doordat de verkoop van de startnummers niet kan doorgaan, mist de organisatie geld om het event in volle breedte te organiseren. Daarnaast kost het organiseren van zo’n elitemarathon veel geld. “Vooral in coronatijd. Denk aan het meerdere dagen in quarantaine brengen van 200 atleten in een hotel, het vervoer met bussen naar de start, extra veiligheidsmaatregelen voor het waarborgen van de 1,5 meter, diverse testen en uiteraard het prijzengeld”, licht Enschede Marathon-directeur Sandra Melief toe.

Kwalificatie Olympische Spelen

De elitemarathon kan hierdoor niet gefinancierd worden. Door het wegvallen van de wedstrijd is het voor elitelopers moeilijker om gekwalificeerd te worden voor de Olympische Spelen. Maar juist de Enschede Marathon is elk jaar een belangrijk evenement voor de elitelopers.

Amateurs

Naast de tekortschietende financiële middelen vindt de organisatie het echter ook maatschappelijk gezien niet verantwoord om in een tijd als deze, waarin de maatregelen alleen maar zwaarder worden, een evenement te organiseren. “Onze grootste wens was om naast de elite ook een grote groep amateurs deel te laten nemen”, benadrukt Melief. “Maar daar kan momenteel uiteraard geen sprake van zijn.”

Vervolg

De toekomstige plannen zijn nog onduidelijk. Melief vertelt: “We zullen weer een aankondiging doen voor het jaar 2022 op het moment dat we het zeker weten. Ook onderzoeken we nog of we ergens dit jaar toch nog het hele evenement kunnen organiseren. Wanneer dat is durf ik nog niet te zeggen.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.