Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Myrthe (19) is het zat nageroepen te worden en start petitie tegen seksuele intimidatie in Enschede

461201 vanderhouwen

Myrthe van der Houwen (19) is het beu als een lustobject nageroepen te worden in de Enschedese binnenstad. De seksuele intimidatie waar zij en haar vriendinnen mee te maken krijgen, is vaak stuitend grof. Myrthe is donderdagmiddag een petitie begonnen om dat wangedrag aan de kaak te stellen.

Lucien Baard | Tubantia

De studente psychologie aan de universiteit krijgt dingen te horen, die een weldenkend mens amper durft te herhalen: Als je ouder was, dan zou ik je doen. Of nog banaler: Hé, laat me je kutje eten . Gewoon terwijl ze in de Noorderhagen met d r boodschappen langs wat jongemannen loopt.

Myrthe benoemt het maar gewoon recht voor z n raap, om duidelijk te maken dat het niet gewoon een beetje flirten is wat ze voor haar kiezen krijgt. Heel vernederend. En veel jonge vrouwen herkennen het. De petitie is in korte tijd 700 keer ondertekend, nadat UToday erover berichtte, en die lijst groeit en groeit.

Ook op klaarlichte dag
Door de coronacrisis ontdekte de studente dat ze het eigenlijk al bijna als normaal was gaan zien. Ik was de afgelopen weken bij mijn ouders in Goor. Daar heb ik er nooit last van. Maar toen ik van de week terug was in mijn studentenhuis in Enschede was het meteen weer raak. Daardoor drong tot me door hoe schandalig het eigenlijk is en hoe vaak het gebeurt. Gewoon op klaarlichte dag, als ik naar de supermarkt loop. Sterker nog: ik mijd sommige straten als de Noorderhagen en ga bij voorkeur op de fiets. Dan ben ik er snel doorheen. Ik werd daar ineens zo boos van.

Nog bozer
Maar ze werd nog bozer toen ze er met studiegenoten en vriendinnen over sprak. Je denkt altijd: het overkomt mij alleen. Maar iedereen had een verhaal. Echt iedereen. Van grove opmerkingen tot ongewenste aanrakingen. Alle vriendinnen maken het in Enschede mee. Toen werd ik nóg bozer. Een petitie was toen snel gemaakt.

Van der Houwen hoopt dat de petitie meerdere dingen teweegbrengt. In de eerste plaats natuurlijk dat het mannen zelf aan het denken zet en dat ze gaan begrijpen dat dit geen normaal gedrag is. Ook hoopt ze dat het omstanders stimuleert om die nare opmerkingen af te keuren. Want het valt me op dat niemand tegen zo iemand zegt: hé, doe normaal. Maar uiteindelijk wil ze het liefst dat ook de Enschedese politiek en gemeente zich roert. Meer toezicht van boa s kan wellicht helpen.

Blote benen
De 19-jarige Twentse vertelt dat ze ook aanvankelijk ook nog de schuld bij zichzelf zocht. Ik loop wel eens met dat warme weer met blote benen. De bekende smoes van daders: dan vraag je erom . Maar ze ontdekte dat kleding niets uitmaakt. Ik heb een rok gekocht tot op de enkels. En toen kreeg ik nog zulke opmerkingen. Het is echt onvoorstelbaar.

Volgens haar zijn de meeste daders van allochtone afkomst, met name een (Noord)-Afrikaans uiterlijk. Ik weet dat je met zo n opmerking moet oppassen, maar ik zeg het niet lichtvaardig en echt uit ervaring. Maar waarom, dat weet ik niet: verveling? Stoer doen?

Aangifte niet zinvol
Aangifte doen van het wangedrag lijkt haar niet zinvol op dit moment. Ik heb twee keer meegemaakt dat iemand ongewenst aan me zat. Dat is aanranding. Ik heb één keer daarvan aangifte gedaan. Nooit meer wat van gehoord. Dus wat doet en kan de politie met zo n grove opmerking? Het is echt tijd dat seksuele intimidatie nog hoger op de politieke agenda komt. Ik ben in elk geval niet meer bereid dit te accepteren.

Dat ze naar aanleiding van de petitie ook steun krijgt van mannen vindt ze hoopvol. Ze staan er vaak niet bij stil dat het gebeurt: want naar hen wordt niets geroepen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.