Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Patsergedrag €™ automobilisten zorgt voor levensgevaarlijke situaties in Zuid-Enschede

461203 car 216184 1280

Bewoners hebben de indruk dat er straatraces worden gehouden, de politie spreekt van patsergedrag van individuele automobilisten. Zeker is dat er met hoge snelheden door de zuidwijken wordt gereden. Levensgevaarlijk. Het gaat een keer helemaal mis.

Bert Hellegers | Tubantia

De onrust is groot in de zuidwijken. Bewoners klagen steen en been over gekken die met gigantische snelheid door de wijk scheuren . Bij de wijkraad Wesselerbrink komen daarover veel klachten binnen.

Ze zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Het gaat een keer helemaal mis , zegt Kitty Veenstra van de wijkraad. En steeds weer dat lawaai. Je hoort ze als je in bed ligt. Dan zijn ze vol gas van die rondjes aan het maken. Hoe heet dat ook alweer?

Haar collega-wijkraadslid Dineke Buurman weet het antwoord: Spinnen noemen ze dat. Je moet het maar leuk vinden.

Kat- en muisspel tussen politie en automobilisten
De overlast speelt al enkele maanden en is een terugkerend onderwerp tijdens het overleg met het wijkteam van de politie. De wijkraadsleden tonen zich overigens vol lof over de wijze waarop de politie de problematiek probeert in te dammen.

Ze doen wat ze kunnen , is de indruk van Kitty Veenstra. Je moet die lui op heterdaad betrappen. Dat is moeilijk. Er is in de wijk een soort kat-en-muisspel tussen die gekken en de politie. Maar we zijn blij dat er regelmatig grote controles plaatsvinden.

Daarbij wordt, zoals twee weken geleden, samengewerkt met de marechaussee, de Duitse politie en de Belastingdienst. Bij de laatste controles werden boetes uitgedeeld voor onder andere het inhalen over de busbaan, rijden zonder rijbewijs en het gebruik van mobiele telefoons onder het rijden.

Jongeren rijden rondjes, met een hoop kabaal
Een bewoner die anoniem wil blijven, vertelt dat de problematiek wordt veroorzaakt door groepen jongeren die zich op verschillende plekken in de wijk verzamelen. Vooral allochtone jongeren. Die zie je s avonds met name op de parkeerplaats bij de Twentehallen. Staan er ook wel een stuk of twintig auto s. Daar gaan ze dan rondjes rijden over De Reulver, met een hoop kabaal. De muziek hebben ze knetterhard aanstaan. En ze laten een gigantische troep achter.

De gelijkenis dringt zich op met de overlast van jongeren in auto s in andere wijken in de stad. Dat leidde er de afgelopen maand toe dat zowel het Diekmanterrein als de parkeerplaats bij de Grolsch Veste zijn afgesloten met betonblokken.

Asociaal rijgedrag van en naar verzamelplekken jongeren
Willem Olde Riekerink, lid van wijkteam Zuid van de politie Enschede, heeft niet de indruk dat het gaat om dezelfde groepen. In de zuidwijken heb je ook van die verzamelplekken. Sommige leden van die groepen komen met de auto. Ons beeld is dat het niet gaat om georganiseerd te racen. Maar sommige individuen vertonen wel asociaal rijgedrag van en naar die plekken.

In dat verband valt de term patsergedrag vaak. Olde Riekerink: Dat openbaarde zich in de coronatijd veel meer dan anders omdat er bijna niemand op de weg was. Wij zien automobilisten die het gaspedaal nu flink indrukken.

Luxe auto s met buitenlands kenteken
Vooral op doorgaande wegen in de zuidwijken, zoals Geessinkweg, Broekheurnerring en De Kiepe. Het gaat daarbij opvallend vaak om luxe auto s met een buitenlands kenteken. Olde Riekerink: Veelal Duits. Die auto s blijken gehuurd of staan op naam van een Duits bedrijf. Dat is reden om bij grotere controles ook de Duitse politie te betrekken.

Olde Riekerink kondigt aan dat die gezamenlijke controles regelmatig worden herhaald. Verder treden we natuurlijk ook repressief op. Als we dergelijk patsergedrag signaleren, zullen we direct een proces verbaal uitschrijven.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.