Hengelo

Baklava zorgt voor glimlach op gezicht van eenzame oudere migrant

Veel ouderen zijn eenzamer nu normaal sociaal contact nauwelijks mogelijk is. Oudere migranten lopen een nog grotere kans om geïsoleerd te raken. Vaak hebben ze moeite met de taal of spelen andere cultuurverschillen een rol. In Hengelo zorgen de zogeheten 'AVEM-ontmoetingsgroepen' van Wijkracht ervoor dat mensen niet tussen wal en schip terechtkomen. Coördinator Meryam Sumer vertelt bij 1Twente Vandaag hoe hard de coronamaatregelen deze groep raken en waarom de AVEM-ontmoetingsgroepen zo belangrijk zijn.

'Moment voor ontmoeting'

De AVEM-ontmoetingsgroepen hebben een belangrijke functie. Het is een moment voor ontmoeting met lotgenoten, sociale contacten, deelnemen aan de samenleving. Door de coronamaatregelen kunnen de mensen elkaar al maanden niet meer opzoeken. Om de deelnemers weer even te zien, brengen professionals en vrijwilligers van Wijkracht de komende week coronaproof een bezoek aan de ruim 230 deelnemers. Ze krijgen een bakje met baklava en dat gebaar zorgt voor een glimlach op de gezichten van de mensen.

icon_main_quote_red_glyph

'Het is fijn en goed om de mensen weer even fysiek te zien. Ook al is het van een afstand'

Meryam Sumer, Wijkracht

Verrast en dankbaar

De eerste deelnemers reageerden verrast en dankbaar. Weer even iemand zien, een praatje op veilige afstand; voor meerdere deelnemers was het fijn om iemand anders te zien. Veel deelnemers zitten al langere tijd thuis en zien weinig mensen. Deelnemers geven aan de bijeenkomsten en vooral het contact met de andere deelnemers te missen.

"Vereenzaming zoveel mogelijk tegengaan'

Meryam Sumer, coördinator van de AVEM-groepen vertelt: “Het is fijn en goed om de mensen weer even fysiek te zien. Ook al is het van afstand. We hielden telefonisch contact, maar dat is toch anders. Nu kun je de mensen aankijken en zien en voelen hoe het echt met ze gaat. Als je dan merkt dat iemand echt eenzaam is, besluiten we om die persoon vaker te bezoeken. Op die manier hopen we vereenzaming zoveel mogelijk tegen te gaan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.