Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Besmettingen op Twentse uitvaarten – Veiligheidsregio stuurt brief naar begrafenisondernemers

Condoleances begrafenis Pixabay
Foto ter illustratie
Beeld: Pixabay

Het aantal besmettingen in Twente neemt langzamerhand af. Ook de testen, die de GGD afneemt, worden minder. Toch is dat niet genoeg, er ontstaan nog regelmatig besmettingsclusters. Ook na uitvaarten en crematies werden de afgelopen tijd een aantal besmettingen vastgesteld. Dat stelde de gezondheidsorganisatie donderdagmiddag.

Tijdens uitvaarten, condoleances en crematies blijken de besmettingen hoger te zijn dan verwacht. Daarom heeft de Veiligheidsregio Twente onlangs een brief uitgedaan naar alle begrafenisondernemers in de regio. “Begrafenisondernemers hebben de verantwoordelijkheid dat de bijeenkomsten op een nette manier verlopen. Dat geldt ook voor condoleances. Maar men vindt het natuurlijk moeilijk om mensen, die rouw te verwerken hebben, te wijzen op de voorschriften”, licht Arco Hofland, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, de reden voor het versturen van de brief toe.

Hoeveel besmettingen, oftewel clusters, er de afgelopen tijd rondom uitvaarten precies zijn ontstaan, kunnen nog de GGD nog de Veiligheidsregio zeggen. Op donderdagmiddag moesten ze de pers het antwoord schuldig blijven. Ook in hoeverre er gehandhaafd wordt, is niet duidelijk. Erik Maarsingh van de GGD geeft wel aan dat er de afgelopen dagen geen clusters meer te zien zijn, waar een verband met een begrafenis te zien is. Volgens hem vindt het merendeel van de besmettingen nog steeds op andere plekken plaats. “Momenteel is het zo dat vijftig mensen bij een begrafenis aanwezig mogen zijn en dertig bij een condoleance. Huiscondoleances zijn daarom zeker niet toegestaan. Immers mag je maar één iemand ontvangen”, aldus Hofland. “We willen daarom dat mensen zich, ook tijdens verdriet, aan de maatregelen houden.”

“Het lijkt er nu op dat we stilstaan.”

Ondertussen dalen de besmettingscijfers en ook het aantal mensen dat zich bij de GGD laat testen. “Het lijkt er nu op dat we stilstaan”, aldus Hofland. “Maar met de komst van de Britse variant kan het zo omhoog springen.” Dat kan ook Maarsingh bevestigen. Volgens hem zijn de cijfers nog steeds te hoog. “Het RIVM vermoedt dat al 25 procent van de mensen de Britse variant heeft. Vorige week lag dat nog tussen de 10 tot 15 procent. Ik verwacht niet dat dit in Twente anders is.” Om dit helder te krijgen, doet de GGD Twente, samen met LabMicTA, onderzoek om helder te krijgen hoeveel Twentenaren besmet zijn met de Britse variant. “De eerste resultaten hebben we denk ik over een week of twee”, licht Maarsingh toe. “Dan weten we precies hoeveel mensen in Twente de Britse virusvariant hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.