Enschede

‘In de Enschedese straten die van de drugsdealers zijn, klinkt de grofste seksuele intimidatie’

Een deel van het centrum van Enschede lijkt te zijn overgenomen door drugsdealers. Dat zegt Yara Hummels, fractievoorzitter van de PvdA in Enschede. Het gaat om het gebied waarin vrouwen zich niet meer veilig voelen en seksueel worden geïntimideerd.

461253 748938
Frank Timmers | Tubantia

Hummels reageert op het verhaal van de studente Myrthe van der Houwen. De meest intimiderende opmerkingen krijgt ze naar haar hoofd geslingerd in het gebied rond de Noorderhagen, een straat die ze daarom is gaan mijden. De meeste daders zijn volgens haar van allochtone afkomst en met name (Noord-)Afrikaans.

Moed
De Enschedese politica Hummels heeft meteen contact opgenomen met Van der Houwen en haar gecomplimenteerd dat ze de moed heeft durven opbrengen voor haar statement. Ze heeft de studente uitgenodigd om eind deze maand de petitie die de UT-studente is begonnen, aan de gemeenteraad voor te leggen.

Hummels zegt dat ze zich er ineens weer van bewust is hoe de kans op intimidatie ook haarzelf beperkt. âIk gebruik geen lippenstift omdat ik geen zin heb in vervelende reactiesâ, zegt ze. âNet als veel anderen ben ik kennelijk normaal gaan vinden wat niet normaal is. Als ik er goed over ga nadenken kan ik wel 15 of 20 dingen noemen die ook mij zijn overkomenâ.

Straat overgenomenNaast dit algemene beeld speelt er in het gebied rond de Noorderhagen, vlakbij het station en het muziekcentrum een problematiek die Enschede maar niet de baas kan worden. De door Van der Houwen omschreven mannen lijken te behoren tot een groep van drugsdealers die hier ondanks tal van maatregelen samenkomen. Ze komen uit de stad, deze regio, maar ook met de trein vanuit het westen van het land.

Yara Hummels vertelt dat ze er laatst omgeven was door allerlei mannen en dat ze het gevoel had dat ze midden in een drugsdeal terecht was gekomen. Haar indruk is âdat zeker de afgelopen weken de straat lijkt te zijn overgenomen door deze drugsdealersâ. Ze heeft dat ook aangekaart bij burgemeester Onno van Veldhuizen.

Onveilig
Mogelijk heeft de coronatijd en de oproep aan mensen om thuis te blijven eraan bijgedragen dat zij âvrij spel hebben gekregenâ. Niet uit te sluiten valt dat zij gewoon meer opvallen omdat er minder mensen in de stad kwamen. Maar nu lijken vooral vrouwen als Van der Houwen zich er niet meer veilig te voelen.

Hummels wil de studente met het onderwerp verder helpen. âHet is belangrijk dat er ook na de petitie en het aanbieden ervan iets gebeurtâ, zegt Hummels. Ze wil zich inzetten voor een inhoudelijk programma, een gesprek met bijvoorbeeld de GGD, de politie en de politiek. âLiefst met mannen erbij die laten weten dat ze naast ons staanâ, zegt ze.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.