Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Organisatoren demonstratie Enschede roepen op: €˜Blijf thuis als je niet aangemeld bent! €™

461256 871970

De organisatoren van de antiracismedemonstratie Black Lives Matter in Enschede roepen mensen op niet naar het Van Heekplein te komen als ze zich niet via Facebook hebben aangemeld. Als er een uur voor aanvang meer dan 500 mensen staan, dan gaat het niet door.

Arjan te Bogt | Tubantia

Beroep op eigen verantwoordelijkheid

Op Facebook hebben inmiddels 562 mensen aangegeven te komen. Meer dan toegestaan, dus. Via datzelfde medium roepen de organisatoren mensen sinds vannacht op niet te komen, als ze zich niet aangemeld hebben. Ze doen een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid. We willen een veilig en vreedzaam protest. Beide whatsappgroepen die aangemaakt zijn, en waarin door de organisatie gecommuniceerd wordt, zitten inmiddels vol. Daarin zitten zeker 500 personen.

Maar is dat wel te controleren? Komen er niet veel meer mensen dan er aangemeld zijn? Hoe betrouwbaar zijn de Facebook-aanmeldingen? Sterre Ziel weet het niet zeker. Staan er straks 500 mensen op het plein? Of veel meer? Het kan alle kanten op.

We kunnen geen duizend mensen controleren

In een dag tijd hebben ze alles moeten regelen. Er is commentaar, dat snap ik. Maar wij zijn ook maar twee personen, zonder organisatie en zonder budget. We kunnen geen duizend mensen controleren.

Online deelden ze dat er een lijst zou worden gemaakt, met mensen die zich aangemeld hebben en welkom zijn, maar dit is niet gedaan. Wel worden er hekken neergezet, en stippen op de grond. Een groep vrijwilligers zal helpen alles in goede banen te leiden, er is contact met de gemeente. De politie zal er zijn, maar ook zoveel mogelijk buiten beeld blijven.

We hebben gezien dat het fout kan gaan, zoals in Rotterdam, maar ook dat het goed kan gaan, zoals in Arnhem , zegt Sterre Ziel. We hopen dat deelnemers ons daarbij helpen.

Een alternatief kan zijn dat mensen, voor wie geen plek meer is op het plein, bijvoorbeeld op de Oude Markt, op een terras, via een livestream het protest bekijken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.