Enschede
Hengelo

De lange weg naar topsportcampus Het Diekman

Onder aanvoering van Burgerbelangen Enschede, de partij van wethouder Niels van den Berg, werd in april 2019 de eis op tafel gelegd dat FC Twente in z’n geheel naar Enschede terug moet keren. Die volgens de meerderheid van de gemeenteraad gerechtvaardigde eis kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want de gemeente schold FC Twente vijf miljoen euro kwijt. Van den Berg zegt nu in 1Twente Vandaag: “Kan dat wel? Kijken hoe het uitpakt? Past dat en hoe dan?”

Slag om de arm

Er wordt al jaren over topsportlocatie Diekman gepraat. De plek in Enschede waar breedte- en topsporters elkaar ontmoeten. Maar het lijkt erop dat nog steeds niet heel concreet gemaakt kan worden hoe zo’n Diekman sportcampus eruit komt te zien.

FC Twente inclusief het eerste elftal voor 2027 terug naar het Diekman? De wethouder houdt veel slagen om de arm, terwijl algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente zelf aangaf wel heel graag de huidige trainingslocatie in Hengelo voor een andere betere locatie in te willen ruilen. “Een interessante optie, maar FC Twente is met meerdere gemeenten in gesprek.”

Wedstrijdbad

En het zwembad dan? Op een topsportlocatie waar toch al een zwembad is gevestigd, ligt het voor de hand een wedstrijdbad toe te voegen aan een nieuwe accommodatie, die er toch moet komen. In de plannen die vorig jaar werden gepresenteerd is echter geen ruimte voor wedstrijdzwemmen. De wethouder zegt in het interview in 1Twente Vandaag dat die mogelijkheid er nog wel degelijk in zit.

Wonen op Het Diekman

Het Diekman dan als een locatie waar sporters elkaar ontmoeten. Op dat punt zijn de contouren duidelijker. Ja, door de aanwezigheid van onderwijsvoorzieningen en sportaccommodaties is het mogelijk roosters van talentvolle sporters op elkaar af te stemmen. Het centraal regelen en aanbieden van kracht-, techniek- en looptrainingen kan prima op die plek. Over de herschikking van sportvelden en verschillende clubgebouwen wordt ook gepraat.

En sporters moeten ook op een veilige plek kunnen wonen. In het uiteindelijke plan wordt rekening gehouden met het plaatsen van woningen voor de gebruikers van het Diekmanterrein.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.