Enschede

Gemeente Enschede krijgt adresgegevens van 70 gedupeerden toeslagenaffaire

De gemeente Enschede krijgt binnenkort de adresgegevens van 70 Enschedese huishoudens die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Doordat de gemeente deze gegevens krijgt, kan zij gerichte hulp en ondersteuning bieden aan de benadeelden. De Belastingdienst geeft de gegevens op korte termijn door aan de ambtenaren.

Privacy

Tot nu toe kon de gemeente de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet gericht benaderen voor hulp, omdat de Belastingdienst de gegevens niet verstrekte vanwege privacy. Door intensieve inzet van onder andere de leden van de Tweede Kamer, is dat nu wel mogelijk en ontvangt de gemeente straks alle nodige gegevens.

Geen volledig beeld

Zodra de gegevens er zijn, wil de gemeente meteen contact opnemen met de gedupeerde ouders. Zo krijgen de verantwoordelijke ambtenaren een beeld van wat er speelt. Dat was eerder niet het geval. “Deze mensen zijn in ernstige financiële en andere problemen gekomen door het handelen van de overheid. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Fijn dat we nu als gemeente de helpende hand kunnen bieden", aldus wethouder Kampman.

Andere problemen

Het financiële gedeelte blijft bij de Belastingdienst liggen, maar gemeentes krijgen nu de opdracht andere vervolgproblemen aan te pakken, die zijn ontstaan. Het kan gaan om huisvesting, psychisch welbevinden, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Daarnaast maakt de gemeente ook een inventarisatie van de schulden die de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag bij de gemeente of andere instanties hebben.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.