Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | €œEen verbinder in de Kamer met een eigen gezicht €

461502 974327

Joost Nijhuis (63), nu VVD-raadslid in Enschede, loopt zich warm voor de Tweede Kamer. De geboren Lonnekernaar stelde een bidboek samen en lichtte vanmiddag zijn kandidatuur en dat bidboek toe in 1Twente Vandaag.

Ernst Bergboer | 1Twente

Normaal gesproken schrijf je een CV en een sollicitatiebrief. Ik ben 63 en zelfs mijn beste klanten zeggen: Hoor es Joost, 57, dat is wel zo n beetje de max. Ik kan zelf wel gaan zeggen hoe goed ik ben, maar het wordt tien keer sterker als anderen dat zeggen.

"Waar gaat het nou om?" Voor Nijhuis is die leeftijd niet erg relevant, sterker: hij ziet er een argument in om zich kandidaat te stellen. Waar gaat het nou om? Om je energie, je inzet, je ervaring, je vaardigheden. En zijn leeftijdsgroep is ondervertegenwoordigd in Den Haag. De bevolking vergrijst. Dat zie ik in de Kamer niet terug.

Bidboek
Andere argumenten voor zijn kandidatuur zijn dat het hoog tijd wordt dat Twente een VVD-vertegenwoordiging in de Kamer krijgt. En het is bedroevend hoe weinig ondernemers er in de Kamer zitten. In het bidboek laat Nijhuis een keur aan prominenten aan het woord die zijn kandidatuur met een aanbeveling onderstrepen. En dat is een heel breed boeket. Niet alleen VVD ers, ook mensen met een heel andere kleur.

Nijhuis noemt zichzelf een verbinder, maar wel een met een eigen gezicht . Een typering die, zo blijkt uit het bidboek maar ook uit uitlatingen van collega-raadsleden, niet alleen stoelt op een eigen opvatting. Zoek je zo iemand, dan moet je mij hebben.

"Hondepoep en lantaarnpalen"Dat de kandidatuur op dit moment komt, is geen toeval en geen bevlieging. Nijhuis was al jong geïnteresseerd in politiek en na een periode zo liberaal te zijn dat hij geen lid wilde worden van een partij actief geworden bij de VVD. Een poging van een vertrekkend Enschedees raadslid om hem op te volgen strandde nog. Ik nam zijn oproep voor kennisgeving aan: Ja, hondepoep en lantaarnpalen. Maar inmiddels, na negen jaar hondepoep en lantaarnpalen in Enschede, staat de deur naar Den Haag open, wat hem betreft.

Indringende gesprekken met een wijze vrouwDe belangrijkste drijfveer voor Nijhuis om zich nu kandidaat te stellen is veel persoonlijker. Hij was met veel liefde getrouwd, maar anderhalf jaar geleden overleed zijn echtgenote aan een ongeneeslijke ziekte. In dat ziekteproces voerde de VVD er indringende gesprekken met zijn vrouw. Een wijze vrouw, zei hij vanmiddag. Ze vroeg me wat mijn passie was. Ik moest bekennen: politiek. Ga dat dan doen, zei ze.

Een ommekeer in zijn leven, noemde Nijhuis dat overlijden van zijn vrouw. Dan weet je dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar, laten we eerlijk zijn, dan heb je ook de vrijheid. Toen dacht ik: Hé, ja, ik ga ervoor. Waarom niet?

Beeld: Emiel Muijderman
Een verbinder met een warm hart voor de streek.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.