Binnenstad Hengelo

Hengelo komt horeca tegemoet en schrapt terrasbelasting

Een welkome meevaller voor de Hengelose horeca. Het college heeft besloten om de terrasbelasting over het jaar 2020 te schrappen. Ook hoeven alle binnenstadondernemers dit jaar geen bijdrage te leveren aan de bedrijveninvesteringszone (BIZ). Door de coronacrisis hebben de uitbaters het al zwaar en hebben een deel van het jaar geen gebruik kunnen maken van de terrassen. Ondernemers betalen de zogenaamde ‘precariobelasting’ als zij gebruikmaken van openbare gemeentegrond.

Terras pixabay
Ook de eigen bijdrage uit de bedrijveninvesteringszone (BIZ) hoeft dit jaar niet worden afgedragen. © Pixabay

De Hengelose uitbaters hoeven over het jaar 2020 geen precariobelasting te betalen. De gemeente neemt het bedrag op zich: “Wij zijn ons ervan bewust dat vele ondernemers zware tijden doormaken. Naast de landelijke steunmaatregelen doen we ook lokaal wat wij kunnen”, zegt wethouder Gerard Gerrits. Door het schrappen van de precariobelasting kost de gemeente 120 duizend euro.

Voorzitter van de Hengelose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Berto Mulder is blij met de schrapping: “Namens de horeca heb ik me ingezet voor ondersteuning vanuit de gemeente. Als voorzitter van de KHN, afdeling Hengelo, waardeer ik het zeer dat het college op deze manier de horeca financieel tegemoetkomt.’

Bedrijveninvesteringszone

Ook de eigen bijdrage uit de bedrijveninvesteringszone (BIZ) hoeft dit jaar niet worden afgedragen. De gemeenteraad kwam in december met dit besluit. De BIZ investeert in het aantrekkelijker maken van de binnenstad en Hengelose binnenstadondernemers betalen ieder jaar een eigen bijdrage. Dit najaar stemde een meerderheid van de ondernemers in met de verlenging van de BIZ.

icon_main_info_white_glyph

Wat is precariobelasting?

Precariobelasting is een belasting die wordt geïnd wanneer een onderneming voorwerpen op de gemeentegrond plaatst. Dit zijn bijvoorbeeld terrassen, zonneschermen en andere voorwerpen. Iedere gemeente hanteert andere bedragen voor de precario.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.