Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede schiet wanhopige sekswerkers te hulp

461510 amsterdam 2551 1920

De gemeente Enschede heeft sekswerkers die door de coronacrisis tussen wal en schip vielen geholpen met financiële compensatie. Ook in andere Twentse gemeenten zijn prostituees die in de problemen kwamen geholpen aan een (bijstands)uitkering.

Joost Dijkgraaf | Tubantia

Daarmee hebben sekswerkers als Cathy weer geld voor basisbehoeften als eten en wonen. De Enschedese prostituee (27) deed vorige maand haar emotioneel verhaal in deze krant. Door de coronacrisis kon ze niet werken, maar omdat ze gebruikmaakt van een bijzondere belastingconstructie kreeg ze ook geen uitkering. Ze vertelde geen cent meer te hebben. Het is een schaamtevolle situatie. Ik zit de hele dag op mijn kamer en kan geen kant op , vertelde Cathy toen.

Binnen 24 uur geld Haar noodkreet leidde tot vragen in de Tweede Kamer. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken kaatste daarop de bal terug naar de gemeenten, die zelf met oplossingen moesten komen. Dat is gebeurd, zo blijkt uit navraag. De Twentse sekswerkers zijn de laatste weken benaderd door hulporganisatie Terwille. Die hielp zo'n tien sekswerkers in Twente aan een uitkering.

De meeste prostituees kwamen niet in aanmerking voor de zelfstandigenregeling (Tozo) of looncompensatie, maar konden wel terugvallen op de bijstand. Waar dat normaal gesproken maanden kan duren, werd er nu vaart achter de procedure gezet. Eén sekswerker die we hielpen had het geld binnen 24 uur op de rekening staan , vertelt Jan-Willem Meijer van Terwille. Gemeenten zijn door de rijksoverheid gevraagd om ruimhartig te zijn met voorschotten. Dat zien we gelukkig overal gebeuren.

De begeleider vertelt dat hij schrijnende situaties aantrof onder sekswerkers, die sinds medio maart geen inkomsten meer hadden. Toch is er voor iedereen een vangnet, benadrukt Meijer. Het beeld dat ze nergens aanspraak op maken, klopt dus niet.

Werken zit er tot minimaal 1 september niet in voor in Nederland actieve sekswerkers in nachtclubs of raamprostitutie. België opende deze week wel weer de bordelen, hoewel daar bij seks een mondkapje moet worden geworden.

Te veel spaargeldDe gemeente Enschede won de laatste weken informatie in bij de gemeente Groningen en Amsterdam, die al snel een regeling hadden voor de sekswerkers. En er werd dus contact gezocht met Terwille. Wethouder Arjan Kampman: Wij zijn blij met deze oplossing. In deze tijd willen we in de volle breedte mensen helpen die het lastig hebben.

Volgens de wethouder ontbrak het bij sommige prostituees aan kennis van bijvoorbeeld de Nederlandse taal bij het aanvragen van een uitkering. Een aantal had te veel spaargeld (meer dan 6.000 euro) om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering. Dat moet je dan eerst opsnoepen. Zo zijn de regels nu eenmaal.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, voorbeeldfoto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.