Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Raadslid Erwin Versteeg: €œIk krijg niet de indruk dat wij in Enschede discrimineren €

461533 950685

Sinds de gewelddadige dood van de Amerikaanse George Floyd, veroorzaakt door een racistische aanval door een politieagent, gaan mensen wereldwijd de straat op. Ook in Enschede werd afgelopen vrijdag op het Van Heekplein geprotesteerd. Eén van de initiatiefnemers van de actie, Lunadia Pereira Fernandez, was donderdag te gast bij 1Twente om te vertellen waarom zij de straat op ging. Het Enschedese gemeenteraadslid Erwin Versteeg zag het interview en had het een en ander te zeggen.

Redactie | 1Twente

Tenenkrommend , vindt Versteeg de uitspraken van Lunadia. We moeten eraan denken dat de Black Lives Matter-demonstratie niet zomaar een clubje is van twee schoolvriendinnen. Het is een internationale organisatie, ontstaan in de Verenigde Staten. Ontstaan in de jaren 60 vanuit de problematische geweld tegen donkere mensen.

Volgens het raadslid is Lunadia zich niet bewust van het feit dat ze uitspraken doet die gebaseerd zijn op haar opvoeding, haar historie en de manier waarop haar bepaalde dingen werden aangepraat.

Of racisme volgens Versteeg dus bestaat? Volgens mij is het een gevoel. Het zal bestaan. Maar niet in de hoedanigheid waar het hier wordt aangepraat , aldus de politicus. Volgens het raadslid gaat de zwarte gemeenschap er namelijk van uit dat de slachtoffers een financiële vergoeding willen hebben: Zij willen een compensatie en wij, als blanke mensen, zijn schuld en daarom willen zij een financiële genoegdoening.

Daarnaast benadrukt hij dat hij niet de indruk heeft dat er in Enschede mensen worden gediscrimineerd. Wat Lunadia zegt is dat de VOC in haar gedachtewereld gelijk staat aan racisme. En dat is absoluut niet waar.

Bekijk het hele interview met Erwin Versteeg hieronder terug.
foto: Annina Romita, © 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.