Enschede

AUDIO | Zwemmen in Enschede: “Er is zwemwater, maar het zit aan de onderkant”

Er gaat de komende jaren nogal wat veranderen in de Enschedese zwemwereld. De stad bouwt de komende jaren een nieuw zwembad op het Diekman. Het bad zal bestaan uit twee baden voor zwemlessen, doelgroepen en verenigingen. Voor nu blijft Het Slagman in Enschede-Noord minimaal tot 2028 open en het Aquadrome is tot 2023 beschikbaar voor bezoekers.

461559 Aquadrome Coen
Redactie | 1Twente

In een gesprek met verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg wordt duidelijk dat de nu gekozen variant niet de voorkeur vanuit het college heeft. Hij benadrukt dat het in een tijd zoals nu niet gaat om wat nu het beste besluit is, maar wat het meest verstandige besluit is. âDe plannen werden gemaakt naar aanleiding van de financiële situatie van de gemeenteâ, aldus de wethouder. En door deze situatie is de gemeente niet in staat om grotere investeringen te kunnen maken.

Onderhouden duurder dan nieuwbouwâWe hebben dit besluit genomen, omdat er een miljoeninvestering inzit om het zwembad weer op te knappen voor de komende jarenâ, aldus Van den Berg. âDaarnaast is het niet zinvol in tijden waarin we steeds vaker duurzamer bezig zijn.â Opknappen is dus geen verstandige zet voor de gemeente op dit moment. Dat heeft, onder andere, te maken met de coronacrisis en de investeringen die voor de stad en de lokale economie de komende tijd belangrijker zijn.

Geen recreatief zwemmenJuist vanwege deze financiële kwesties, nam het college het besluit om ook geen recreatieve zwemmogelijkheden meer aan te bieden. âEen subtropisch zwemparadijs is een utopieâ, maakt de wethouder duidelijk.

In het kort
Het Aquadrome blijft, zoals Enschedeërs het nu kennen, nog tot 2023 bestaan. Dan begint de gemeente met de sloop en worden twee baden aangelegd: een sportbad van 25 bij 15,4 meter en een warmtebad van 15 bij 10 meter op het Diekmanterrein. Het buitenbad van het Aquadrome blijft tot 2029 bestaan. Het Slagman blijft nog tot 2028 open.

De gemeenteraad moet uiterlijk in 2025 een besluit nemen over de nieuwe situatie na de sluiting van Het Slagman. Dat stemt Van den Berg optimistisch over de toekomst: "Misschien laat de financiële situatie van Enschede het tegen die tijd toe en mogelijk hebben we dan ook een ander stadsbestuur. Misschien komt er dan een upgrade naar een ander scenario." Zo'n scenario zou voor hem kunnen betekenen dat er zelfs een groter zwembad van 50 meter aangelegd zou kunnen worden. "Maar nogmaals: dat is afhankelijk van de situatie waarin Enschede zich bevindt."

Luister hieronder naar het volledige interview met wethouder Niels van den Berg.

foto: Coen Krukkert, © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.