Enschede

VIDEO | Betty-Sue: Kleurrijke accessoires uit Amsterdam van Enschedese makelij

âEigenlijk alles wat bij elkaar vloekt, dat is wat ik leuk vind.â Zo zet Aisha Reehuis (41) haar label Betty-Sue meteen treffend neer. Het merk dat fannypacks en mondkapjes levert mag dan misschien gestationeerd zijn in Amsterdam, eigenlijk is het van Enschedese makelij. Want Reehuis is Enschedese in hart en nieren.

461623 IMG 20180711 WA0017
Marly Wilens | 1Twente

Het is eigenlijk de tijd van de âfanny packâ, het heuptasje dat de afgelopen jaren een heuse opmars beleefde. Een festivalitem bij uitstek en normaal gesproken het hoofdproduct van Betty-Sue. Vorig jaar rond deze tijd bleven de bestellingen maar binnenkomen, maar dit jaar gooit het coronavirus roet in het eten. Er ging een streep door het festivalseizoen en de bestellingen van de tasjes vielen vrijwel stil. Maar waar de ene deur dichtgaat, gaat er een andere open, moet Reehuis gedacht hebben. Nu heeft ze haar handen vol aan het maken van mondkapjes.

âIk wilde zelf een leuk mondkapje hebben, maar al gauw vroegen mensen of ze ook bij mij konden bestellen.â Vanaf toen ging het hard. Gasten in de Golden Brown Bar in Amsterdam Oud-West, waar ze manager is, begonnen te vragen waar ze ook zoân exemplaar konden krijgen. En door haar kleurrijke modellen op Instagram te plaatsen, begonnen de bestellingen binnen te lopen. Het resulteerde zelfs in een opdracht van Concordia in Enschede, waar tot drie keer toe een groot aantal stuks werden afgenomen.

Twentse roots
En dus staat Betty-Sue op die manier letterlijk in de Enschedese etalage. Maar het merk neemt sowieso gretig aftrek in het Oosten des lands. De meeste pakketjes verstuurt Reehuis namelijk naar Twente of naar Twentenaren. Het zijn mensen die haar kennen uit Enschede. Aisha woonde er vrijwel haar hele leven en is een bekend gezicht in de binnenstad door haar jarenlange werkverleden in de Enschedese horeca en op de markt bij de groentebroertjes Van Gemert.

De stad heeft een speciale plek in haar hart. Die liefde is onder andere terug te zien op haar pols waar een tattoo van het stadslogo prijkt. En geregeld komt ze terug voor gezellige âEnschedatesâ met haar Twentse vrienden. Dan gaat de Tukker in haar meteen weer aan. In Amsterdam weten ze precies wanneer Aisha een bezoekje aan Enschede heeft gebracht. Want als je haar hoort praten is er geen Twents accent te bespeuren. Maar vergis je niet, Aisha kan wel degelijk een woordje Twents. En na een weekend in het Oosten sluipen de typische Twentse uitdrukkingen er heel snel weer in.

Dat ze een trotse Tukker is blijkt wel uit het afslaan van een opdracht. Zo bestelde een vriend uit Amsterdam een Ajax-mondkapje. Ook al is ze zelf niet eens een echte voetbalgek, als ras-Enschedese is FC Twente wel haar club. En dan gaat zoân verzoekje er natuurlijk niet in. âHij wilde het oude logo van Ajax op een mondkapje, dat heb ik dus niet gedaan! Dat kan echt niet.â

Ze zegt het met een grote lach. Maar toch is het ook een voorbeeld van hoe ze met haar merk niet akkoord gaat met verzoeken waar ze zich niet in kan vinden. âAls er bijvoorbeeld een kleurencombinatie wordt gevraagd waar ik niet achter sta, doe ik het niet. Natuurlijk is het een opdracht en wil ik die graag, maar uiteindelijk staat mijn naam erop en is het mijn merk dat wordt uitgedragen.â Dan wordt gekeken hoe het ontwerp toch in het wensenpakket van de klant blijft, maar wel bij Betty-Sue past. Zo kwam ze haar Amsterdamse vriend tegemoet door in plaats van het Ajax-logo de drie kruizen uit het Amsterdamse stadswapen erop te zetten.

Exclusief
Wat is dan typisch Betty-Sue? In ieder geval kleurrijk en met drukke prints. Of zoals Aisha het zelf zegt: âeigenlijk alles wat bij elkaar vloekt.â Daarbij is één principe van belang: van alle Betty-Sue producten is er maar één exemplaar. Er zijn nooit twee modellen van het label te vinden die 100% hetzelfde zijn. Aisha werkt wel met bepaalde prints en soms vragen mensen specifiek om een model dat ze voorbij hebben zien komen op haar pagina, maar dan wordt het altijd een model in dezelfde stijl en nooit een exacte kopie.

De fanny packs en mondkapjes zijn nu de hoofdproducten van het merk. Het zijn de opvolgers van een lange lijst aan producten in een reis die in 2009 begon. Toen stond Aisha in de winkel naast een naaimachine die ze in een opwelling besloot te kopen. Het bracht haar langs telefoonhoesjes, laptoptasjes, t-shirts, plantenpotjes

en handtassen. Maar ze was ook in de weer met beton en theekopjes. Voor nu blijft ze bij textiel. Daarin heeft ze haar keuze wel gemaakt. Net zoals ze privé trouwens haar keuze heeft gemaakt. Want na een leven lang Enschede, vertrok ze in 2016 naar Amsterdam. En ook al was dat best even wennen, ze heeft haar draai nu gevonden. In zoverre dat ze de vraag of ze ooit terugkeert naar Twente stellig met âneeâ beantwoordt.

âMisschien dat ik er ooit anders over ga denken, maar nu zijn die plannen er in ieder geval nog niet. Na een jaar Amsterdam dacht ik al: ik heb hier nu zo veel dierbare contacten opgedaan die ik niet zomaar meer wil missen. Het zou nu net zoân grote stap zijn om weer terug naar Enschede te gaan als dat het toen was om van Enschede naar Amsterdam te gaan.â

foto: Aisha Reehuis; © 1Twente
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.