Hengelo

Provinciale Staten voor openhouden stationsloket Hengelo

De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de PvdA Overijssel. De partij verzet zich tegen het voornemen van NS om de fysieke loketten te sluiten. Statenlid Hans Nooter dient woensdag een motie in die steun krijg van in ieder geval D66, GroenLinks, SP, VVD, CDA, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, de SGP, de PVV en Mooi Overijssel. Het voorstel kan daarmee rekenen op een ruime meerderheid in Provinciale Staten.

Ns trein pixabay
De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de PvdA Overijssel. De motie die de partij woensdag indient kan rekenen op een forse meerderheid in Provinciale Staten © Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Ouderen en toeristen

“Bij fatsoenlijk openbaar vervoer hoort fatsoenlijke dienstverlening. Lang niet iedereen kan zich redden met apps of digitale servicezuilen. Denk aan ouderen, toeristen, laaggeletterden of mensen met een fysieke beperking. De trein moet voor iedereen bruikbaar en aantrekkelijk blijven. Daarvoor is het belangrijk dat op grote stations een loket openblijft waar je persoonlijk geholpen wordt met je vraag of probleem.”

Alleen loket Enschede blijft open

NS wil het aantal stations met loketten terugbrengen van 36 naar 11. Volgens de vervoerder wordt er minder gebruik gemaakt van de fysieke balie. In Overijssel zou alleen in Enschede het loket openblijven. “Erg ongewenst”, vindt Nooter. “Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland. In Deventer en Hengelo stoppen internationale treinen. Hengelo is zelfs een grensstation. Daar moet je als reiziger gewoon bij een loket terechtkunnen.”

Als het aan Nooter ligt trekt het provinciebestuur samen op met de gemeentes Hengelo, Deventer en Zwolle: "Zo maken we ons samen sterk voor het behoud van de stationsbalies in onze provincie.”

icon_main_quote_red_glyph

“Bij fatsoenlijk openbaar vervoer hoort fatsoenlijke dienstverlening. Lang niet iedereen kan zich redden met apps of digitale servicezuilen."

Hans Nooter (PvdA Overijssel)

B en W verrast

De Hengelose wethouder én portefeuillehouder vervoer binnen de Regio Twente Gerard Gerrits liet tijdens de raadsvergadering van 13 januari weten dat de NS hem niet vooraf op de hoogte had gebracht van dit voornemen: "Ik zit aan veel tafels om over mobiliteit te praten. Ik vind het zeer opmerkelijk dat we niet vooraf zijn geïnformeerd.” Hij wil alsnog met NS en ProRail in gesprek, maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen: "De NS is een commerciële partij met eigen afwegingen. Het is ingewikkeld om een commercieel bedrijf aan te spreken op die afwegingen.” Burgemeester en portefeuillehouder veiligheid Sander Schelberg wil daarnaast advies inwinnen bij de politie. Want: wie waarborgt de veiligheid op de perrons in de nachtelijke uren?

'Verhuis Hengelo Promotie naar station'

VVD Hengelo, PvdA Hengelo en Lokaal Hengelo hebben in dezelfde raadsvergadering vragen gesteld aan het college van B en W. Lokaal Hengelo kwam zelfs met een mogelijke oplossing: "De gemeente zou kunnen overwegen om het station ook dienst te laten doen als expositieruimte en eventueel Hengelo Promotie er te vestigen. Voor de bemanning daarvan zou zelfs NS-personeel ingezet kunnen worden. Reizigers hebben dan tenminste een aanspreekpunt als ze in Hengelo uitstappen."

Hans nooter pvda overijssel
Statenlid Hans Nooter dient woensdag een motie in die steun krijg van in ieder geval D66, GroenLinks, SP, VVD, CDA, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, de SGP, de PVV en Mooi Overijssel. © PvdA Overijssel

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.