Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ultra's van Vredestein laten opnieuw van zich horen: 'Onze laatste hoop €™

461691 vredestein

Medewerkers van bandenfabrikant Apollo Vredestein hebben donderdagnacht opnieuw van zich laten horen. Met een nieuwe protestactie willen ze een signaal afgeven aan de directie, die vasthoudt aan een massa-ontslag.


Or go for us. Vredestein for ever , is er midden in de nacht met asfalttape en kalkspray op de toegangsweg naar bandenfabriek geplakt en gespoten. Gevolgd door het woord Apollo, met een dikke streep erdoor. Dit is een signaal , zegt een van de actievoerders als de klus erop zit. Een steun in de rug voor de or en de vakbonden. Zij zijn onze laatste hoop.

Belangrijke vergadering over toekomst Vredestein
Het is een gerichte protestactie. Vandaag krijgen de ondernemingsraad en de vakbonden van de Vredestein-directie een tweede adviesaanvraag voor de reorganisatie onder ogen. Daarin staat hoe de toekomstige organisatie in Enschede eruit moet zien en welke functies er worden geschrapt. Begin maart maakte de directie bekend dat er bij Apollo Vredestein in Enschede 750 voltijdbanen verdwijnen.

De productie van goedkope autobanden in het Havengebied wordt volledig overgedragen aan de in 2017 geopende fabriek in het Hongaarse Gyöngyöshalász, die werd gebouwd met bijna 100 miljoen euro staatssteun. Alleen autobanden in het topsegment en landbouwbanden blijven in Enschede behouden. Tot groot ongenoegen van de or en vakbonden FNV en CNV, die een alternatief reorganisatieplan met minder dan 200 ontslagen opstelden.

Ultra s willen ongenoegen van de werkvloer uiten

Noem ons maar Ultra s Vredestein , aldus een van de actievoerders die liever niet bij naam genoemd willen worden. Eerder deze week werd er uit naam van deze uit medewerkers bestaande protestgroep al een spandoek met de tekst Te koop opgehangen aan het dak van de bandenfabriek. Liever dat dan de reorganisatie. Ja, ook een verkoop zal banen kosten, maar niet zoveel als nu. Hier dreigen honderden gezinnen hard door geraakt te worden. Mensen met tophypotheken of 50-plussers die hier hun hele leven hebben gewerkt.

Het verbaast de Ultra s naar eigen zeggen dan ook dat veel medewerkers van de bandenfabrikant tot nu tam reageren op het dreigende massa-ontslag. Misschien is het gelatenheid, geloven ze er niet meer in. Misschien is het angst. Maar wij willen het ongenoegen laten zien. Op de werkvloer wordt dat gewaardeerd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.