Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Burgemeester Meijer over relschoppers: ‘Opsporen lastig’

Een grote groep relschoppers trok zondagavond door de Enschedese binnenstad, die een spoor van vernieling naliet. De politie is momenteel op zoek naar bruikbaar videomateriaal van omwonenden. Volgens burgemeester Henk Jan Meijer een moment dat bijna niet te vermijden was. “De komende dagen willen we de landelijke lijn aanhouden en kijken wat voor een tactiek we moeten toepassen.”

Een dag na de rellen is nog weinig bekend over de groep die na 21.00 uur de stad introk. “Met heel veel inzet van de ME had het misschien voorkomen kunnen worden”, vertelt burgemeester Meijer. “Maar de escalatie was onvermijdelijk. De groep wilde relschoppen en dan is het normaal dat er ongeregeldheden ontstaan.”

Dat de ME niet meteen werd ingezet, is volgens de burgemeester een bewuste keuze. “Een inzet van ME lijkt meteen op escalatie. Meestal probeert de politie eerst met de mensen in gesprek te gaan. Maar doordat de situatie vrij onduidelijk was, was het moment dat je het vreedzaam kon oplossen voorbij”, verklaart Meijer.

De politie meldt in een persbericht dat er rond 18:30 uur op zondagavond de eerste, serieuze signalen van een bijeenkomst binnenkwamen. Rond 19:30 uur werden de eerste groepjes mensen zichbaar. "Zij lieten zich niet wegsturen en even later stonden er ruim 120 mensen in het centrum. Kort daarna werd een noodbevel afgegeven. Uit het niets begon de groep met het gooien van spullen en met vernielingen plegen."

Op dit moment is de groep demonstranten nog grotendeels onbekend bij de politie en dat maakt het opsporen van eventuele aanstichters moeilijker. “We moeten diegene kennen die het organiseert. Sommigen zijn wel bekend bij de politie, maar we proberen er nog dichterbij te komen”, aldus Meijer.

Daarom is de politie op zoek naar videobeelden van zondagnacht: "Iedereen die beelden heeft van die avond of omwonenden die camera's hebben hangen, wordt gevraagd deze te delen."

Het doel is dat een groep relschoppers door inzet van de ME uiteindelijk in beweging komt. Maar juist dat wil de politie zo lang mogelijk voorkomen. Zondagavond was dat op een gegeven moment niet meer mogelijk. Toch blijkt deze tactiek te werken. Meijer geeft aan ook de komende dagen de-escalerend op te willen treden. “Landelijk gebeurt het ook op verschillende plaatsen en we moeten kijken wat voor een tactiek we de komende dagen moeten toepassen.” Hoe de politie de komende dagen operationeel te werk wil gaan, is nog niet duidelijk.

“Rond de middaguur op maandag hoorde ik van 21 aanhoudingen. Op basis van camerabeelden moet nu nog worden gekeken of er nog meer mensen aangehouden moeten worden”, licht Meijer toe. Naast de aanhoudingen werden ook een aantal boetes uitgedeeld, omdat mensen zich niet aan de avondklok hielden. Die cijfers moeten nog duidelijk worden gemaakt in een rapport van de politie. Ook de totale schade is nog niet bekend, geeft Meijer aan: “Het zijn zeker enige duizend euro.”

Twee relschoppers, die naast vandalisme ook geweld hebben gepleegd, zitten nog vast. Eén van die twee is aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging. Het gaat om een 26-jarige man uit Enschede. De ander, een 46-jarige man uit Enschede, zit ook nog vast en is daarnaast aangehouden voor belediging. De andere 19 zijn heengezonden met een bekeuring voor het overtreden van de regels rondom de avondklok. Naast de 19 beboetingen werden nog een keer 42 bekeuringen uitgeschreven voor de avondklok. Dat meldt de politie.

Op zaterdagavond om 21.00 uur was het nog behoorlijk rustig in de stad. 1Twente-verslaggever Coen Krukkert ging toen de straat op en licht in 1Twente Vandaag toe hoe de avond voor hem was.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.