Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Enschedese zwemclub boos: €œIn de wijde omtrek geen zwembad beschikbaar voor ons €

461779 711022

Enschedeërs zijn over het algemeen niet blij met de zwembadsituatie in Enschede. Deze week werd bekend dat Enschede straks nog maar een sportbad en een warmtebad overhoudt. Maar ach, Hengelo is dichtbij en Duitsland ook. Maar iemand die er helemaal niet blij mee is, is Herbert Wormeester. Hij is voorzitter van de zwemclub EZC in Enschede en hij zegt: De term sportbad is al misleidend. In een sportbad kun je niet sporten. Daarvoor is de temperatuur te hoog.

Laura Ratering | 1Twente

Hij zegt dat Enschede een wedstrijdbad nodig heeft. Niet alleen voor zijn zwemclub, maar voor alle sportverenigingen en scholen. Een wedstrijdbad heeft namelijk de juiste temperatuur van 27 graden. Daar kun je in sporten , aldus de zwemmer. Daar kun je wedstrijden in doen. Daar kun je waterpolo in doen. Daar kun je wedstrijdzwemmen in doen. Het gaat misschien niet zo zeer om het doen van de wedstrijden, maar om het kunnen trainen.

Gevaarlijk
De baden die straks in het nieuwe Aquadrome worden aangelegd, zijn 30 en 32 graden warm. En dat is veel te warm, aldus Wormeester. Zwemmen in water met een temperatuur van 30 graden kun je het beste vergelijken met hardlopen terwijl het 35 graden is. De lichaam kan de warmte niet kwijt. Dus zodra je een paar keer in de week gaat trainen in warm water, word je over oververhit als sporter. Dat is gevaarlijk , zegt de voorzitter.

Ontheffing
Op dit moment traint Wormeester samen met zijn club in het Slagman. Maar dat voldoet niet echt aan de randvoorwaarden. Zijn club kan er trainen, maar voor wedstrijden hebben de zwemmers drie ontheffingen van de bond nodig. En dat is in het Slagman niet het geval. Tot nu toe ging dat altijd goed, maar Wormeester vreest dat dit ook niet voor eeuwig het geval is.

Wormeester wil daarom een zwembad dat voor alle leden geschikt is. Voor kinderen die beginnen en leden die om de hoek willen zwemmen. Daarom heeft Wormeester zijn club al aangemeld om in te spreken bij de volgende raadsvergadering waar over de nieuwe plannen wordt gesproken. In de wijde omtrek is gewoon geen zwembad beschikbaar voor ons.

Bekijk het hele interview met voorzitter Herbert Wormeester hieronder terug.
foto: Toma Tudor
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.