Coronacrisis

VIDEO | Enschedees bedrijf ECsens wil coronavirus binnen één minuut opsporen

Het coronavirus binnen één minuut opsporen? Pepijn Beekman en zijn collega Dilu Mathew van het bedrijf ECsens in Enschede hebben een methode ontwikkeld, waarmee ze het coronavirus kunnen opsporen, nog vóórdat iemand symptomen vertoond. Het bedrijf heeft onlangs een subsidie gekregen en gaat de test nu ontwikkelen voor de markt.

461907 E Csens
Laura Ratering | 1Twente

Het doel van Beekman en Mathew: ze willen klaar zijn met de ontwikkeling voordat er een vaccin is. âDan heeft het de meeste impactâ, aldus Beekman. Om dit te kunnen realiseren, maakt het team gebruik van nanotechnologie. âHeel lastig om uit te leggen, maar waar het op neerkomt is het volgende: we hebben een kleine elektrode en als een virus in de buurt komt, kunnen wij een soort elektrisch signaal oppikken. Dat signaal is uniek voor een bepaald virusâ, legt Beekman de technologie achter hun zogeheten lab-on-a-chip uit.

Uiteindelijk willen Beekman en Mathew een kastje met daarin een uitleesapparatuur verkopen. In de kast zit een chip en deze chip kan, zodra er een speekselmonster wordt toegevoegd, uitlezen of de persoon besmet is met corona. âZoân kastje kan in principe overal neergezet worden. Het moet wel door iemand gedaan worden die er verstand van heeft. Geen nanotechnoloog, maar iemand die weet hoe het werktâ, aldus Beekman. âHet zou in een verpleeghuis kunnen of op vliegvelden. We gaan het wel zo maken dat het heel simpel is voor iedereen om te gebruiken.â

Hoeveel het uiteindelijk gaat kosten, weten de twee nog niet precies. âHet kastje is iets duurderâ, kan Beekman al vertellen. âMaar dat hoeft de klant maar voor één keer aan te schaffen. De chip kost maar een paar tientjesâ.

Maatschappij helpen
ECsens is twee jaar geleden met het idee ontstaan om meer innovatieve technologieën voor de maatschappij te ontwikkelen. âWij kwamen er achter dat deze technologie ontzettend veel mogelijkheden biedtâ, begint Mathew uit te leggen. âWe kunnen verschillende cellen detecteren. Het kan een virus zijn, een bacterie of misschien zelfs kanker.â Het laatste is en was het speerpunt van het bedrijf. Maar voor nu staat het coronavirus op de planning. Om de technologie te kunnen ontwikkelen, heeft het team van ECsens onlangs een forse subsidie van een half miljoen gekregen. Op korte termijn moet er nog 750.000 euro bij, waarvan een half miljoen van private investeerders.

1Twente nam een kijkje in het lab van Beekman en Mathew. Bekijk de reportage hieronder.
foto: still uit de video
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.