Enschede

Enschedese fracties willen breed stadsgesprek over racisme en discriminatie: ‘Serieuze problemen in ons land’

Robin Wessels van GroenLinks wil in Enschede praten over racisme en discriminatie. Het raadslid krijgt breed steun. Er komt een motie van het CDA waarin het college van B en W wordt opgeroepen een groot stadsgesprek te voeren over racisme en discriminatie.

462005 975126
Erwin Waanders | Tubantia

Wessels mistte in gemeentelijke stukken over de jaarrekening passages over het aanpakken van racisme en discriminatie. âJuist nu is het actueel. Kijk naar wat mensen met een migratieachtergrond en wat lhbtiâers op sociale media over zich heen krijgenâ, zei Wessels deze week in een raadsvergadering. âDiscriminatie en racisme zijn serieuze problemen in ons land. Dat dringt nu tot velen door.â

Koren op de molenDie opmerking was koren op de molen van het CDA. Fractieleider Ayfer Koç kondigde een motie aan die alle partijen oproept met de inwoners van de gemeente in gesprek te gaan en te ontdekken hoe groot de problemen racisme en discriminatie in Enschede zijn. Vrijdag 5 juni werd in Enschede nog een Black Lives Matter-protest gehouden op het Van Heekplein waarop ruim vijfhonderd demonstranten afkwamen.

Motie in lijn van Amsterdamse motieDe motie van het CDA wordt gesteund door GroenLinks en roept het college van B en W op op korte termijn een breed stadsgesprek te houden over racisme en discriminatie in Enschede. Dat is in lijn met de motie die door het CDA in de raad van Amsterdam werd ingediend na de grote antiracismedemonstratie op de Dam na de dood van George Floyd, de Afro-Amerikaanse man die in Minneapolis overleed bij een hardhandige arrestatie.

Blij met het signaalNamens het Enschedese college was wethouder Arjan Kampman blij met het signaal uit de gemeenteraad. Hij zei mede namens burgemeester Onno van Veldhuizen en de overige collegeleden te spreken. âHet is een actueel thema, waarover we in gesprek moeten blijven. Met elkaar en met onze inwonersâ, zei hij. âMaar ook in onze diverse gemeenteraad, met verschillende visies en achtergronden, moeten we juist met respect voor elkaars standpunten in gesprek blijven. Alleen dan heeft het meerwaarde om in onze stad dit thema op de agenda te zettenâ, aldus Kampman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Emiel Muijderman