Enschede

VIDEO | Wel of geen wateroverlast in Enschede afgelopen zondag?

Afgelopen zondag was het raak in Twente. Met name Almelo en Hengelo hadden met wateroverlast te kampen. In Enschede ging het beter en er was geen sprake van overlast. Lag dat aan de Oldenzaalsestraat waar wadiâs en beken zijn aangelegd of regende het in Enschede gewoon minder? Koen Wagelaar is water-ontwerper bij de gemeente Enschede en weet hoe de systemen en voorzieningen in Enschede functioneren. Hij zegt: âEr was wel minder regen, geen wateroverlast dus, maar het bleef spannend.â

462019 602514
Laura Ratering | 1Twente

âWe hebben dit keer geluk gehad in Enschedeâ, begint Wagelaar. Maar toch bleef het spannend voor het team dat zich bezighoudt met alle voorzieningen die wateroverlast tegen moeten houden. Zelf maakte Wagelaar zondag een rondje langs de velden. Immers is hij nauw betrokken bij de voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de vernieuwde Oldenzaalsestraat en de Prinsessetunnel vlakbij het station. âDit zijn gewoon spannende momentenâ, vertelt de adviseur. âWe hebben de laatste jaren enorm geïnvesteerd om het risico op wateroverlast te verminderen.â

Tijdens zijn rondje is Wagelaar het eerst langs geweest bij de Stadsbeek in Enschede-West omdat daar de meeste regen viel. âDaar was het riool best overbelast. Het water wou niet meer de putjes langs de weg in. En dat is het punt waarop het nijpend wordtâ, legt Wagelaar uit.

20 millimeter in één uur
Het riool in Enschede, zo geeft Wagelaar aan, kan in een uur zoân 20 millimeter water verwerken. Afgelopen zondag was het aan de westkant van Enschede iets meer dan 20 millimeter, waardoor het water over de straat liep. âMaar ik zag heel mooi hoe het water daar zijn weg kon vinden en naar de nieuwe Stadsbeek stroomdeâ, aldus de ontwerper.

Kwetsbaarheid verminderen
Ook de Prinsessetunnel deed het goed. Er was geen water zichtbaar en het waarschuwingssysteem heeft de tunnel niet afgesloten. En ook op de Oldenzaalsestraat bleef het water niet staan. De stresstest was er dus nog niet echt, concludeert Wagelaar. âMaar toch blijven we een heel kwetsbare stadâ, weet hij. âWe blijven bezig en zijn ook nog steeds bezig. Bijvoorbeeld met het aanleggen van Stadsbeken of de Molenstraat.â Daarnaast, en dat benadrukt hij, blijft de grootste uitdaging voor de gemeente het waterproof maken van particuliere terreinen.
foto: Annina Romita
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.