Enschede

VIDEO | Kledingbank Enschede kan hoeveelheid kleding niet aan

De Kledingbank Enschede is weer geopend voor klanten om op afspraak de winkel te bezoeken. Maar er is zoveel aanvoer van kleding dat de medewerkers deze hoeveelheid niet kunnen verwerken. Voorzitter Bert Extercate zegt in 1Twente Vandaag: âKom tijdens de openingstijdenâ.

462072 727457
Redactie | 1Twente

Beter te veel dan te weinig? Daar is het ook Extercate mee eens. âMaar, en dat is belangrijk te weten, van de hoeveelheid kleding die we binnenkrijgen, is maar een klein deel bruikbaarâ, vertelt hij. Dat heeft te maken met de strenge kwaliteitscontrole die de kledingbank hanteert. De kleding moet namelijk schoon, draagbaar en heel zijn en het moet qua modieusheid in deze tijd passen.

Maar toch kwam er de afgelopen weken verbazingwekkend veel kleding binnen. âDat heeft te maken met een combinatie van factorenâ, aldus de voorzitter. âEnerzijds hebben we steeds meer naamsbekendheid en anderzijds zijn de containers in het publieke domein dicht gegaan, omdat men bang was dat mensen besmet zouden kunnen raken. Daarom brachten mensen hun kleren naar de kledingbank omdat ze het elders niet kwijt konden.â

âKom tijdens openingstijdâ
Wat Extercate en zijn collegaâs zagen gebeuren, waren overvolle containers. âAls mensen hun kleding massaal buiten onze openingstijden komen brengen, zijn de containers op gegeven moment volâ, vertelt hij. âMaar ze willen het kwijt en zetten het ernaast⦠met alle gevolgen van dien.â

Herinvestering
In totaal wordt zoân driekwart van de kleding uitgesorteerd. Voor de kleding die afgevoerd wordt, krijgt de kledingbank een kiloprijs, die volgens Extercate âbescheidenâ is. Uiteindelijk belandt dus maar een kwart in de kledingbank. Van het geld dat overblijft, koopt Extercate onder andere ondergoed voor zijn klanten.
foto: Emiel Muijderman
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.