Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kledingbank Enschede kan hoeveelheid kleding niet aan

Kledingbank Enschede Foto Emiel Muijderman
Afbeelding: Emiel Muijderman
Beeld:

De Kledingbank Enschede is weer geopend voor klanten om op afspraak de winkel te bezoeken. Maar er is zoveel aanvoer van kleding dat de medewerkers deze hoeveelheid niet kunnen verwerken.

““Kom tijdens de openingstijden””

Beter te veel dan te weinig? Daar is het ook Extercate mee eens. “Maar, en dat is belangrijk te weten, van de hoeveelheid kleding die we binnenkrijgen, is maar een klein deel bruikbaar”, vertelt hij. Dat heeft te maken met de strenge kwaliteitscontrole die de kledingbank hanteert. De kleding moet namelijk schoon, draagbaar en heel zijn en het moet qua modieusheid in deze tijd passen.

Maar toch kwam er de afgelopen weken verbazingwekkend veel kleding binnen. “Dat heeft te maken met een combinatie van factoren”, aldus de voorzitter. “Enerzijds hebben we steeds meer naamsbekendheid en anderzijds zijn de containers in het publieke domein dicht gegaan, omdat men bang was dat mensen besmet zouden kunnen raken. Daarom brachten mensen hun kleren naar de kledingbank omdat ze het elders niet kwijt konden.”

Wat Extercate en zijn collega’s zagen gebeuren, waren overvolle containers. “Als mensen hun kleding massaal buiten onze openingstijden komen brengen, zijn de containers op gegeven moment vol”, vertelt hij. “Maar ze willen het kwijt en zetten het ernaast… met alle gevolgen van dien.”

In totaal wordt zo’n driekwart van de kleding uitgesorteerd. Voor de kleding die afgevoerd wordt, krijgt de kledingbank een kiloprijs, die volgens Extercate “bescheiden” is. Uiteindelijk belandt dus maar een kwart in de kledingbank. Van het geld dat overblijft, koopt Extercate onder andere ondergoed voor zijn klanten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.