Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

De coronacrisis kost Enschede nu al 10,5 miljoen euro

462092 junenods

De coronacrisis kost Enschede alleen in 2020 ruim 10,5 miljoen euro extra. Om toch door te kunnen met ontwikkelingen in de stad wil het college een investeringsfonds. Het is nu 10,5 miljoen, maar over drie maanden is dat bedrag ongetwijfeld hoger , zegt wethouder van financiën June Nods.

Erwin Waanders | Tubantia

Met de instelling van een investeringsfonds geeft het college gehoor aan een breedgedragen motie van de Enschedese gemeenteraad. Het voorstel voor een coronafonds komt van de oppositiepartij CDA en de coalitiepartij Burgerbelangen. Geld om het investeringsfonds mee te vullen is er eigenlijk niet. We bepalen eerst met de raad wat we doen voor de stad en daarna bekijken we de financiering vanuit het fonds , zegt wethouder Nods.

Normaal is er in Enschede geen geld voor een investeringsfonds. We moeten voorzichtig zijn. We kunnen onze reserves aanspreken, maar we moeten ook rekening houden met een tweede coronagolf , aldus Nods. Dit is een weg die we samen met de gemeenteraad bewandelen.

5,1 miljoen uit de reserves
We bepalen eerst met de raad wat we doen voor de stad en daarna bekijken we de financie­ring vanuit een fonds
June Nods,, wethouder

Daarom vraagt het college de gemeenteraad of hij bij uitzondering wil instemmen met een bedrag van 5,1 miljoen euro uit de algemene reserves. Na tien jaar bezuinigen op tal van terreinen wil het college niet nog verder besparen. Enschede wil met andere gemeenten dat het Rijk de coronakosten vergoed, maar daarover zal in Den Haag nog flink worden gedebatteerd.

Nods vindt het belangrijk de stad en de inwoners perspectief te bieden en sterk uit de coronacrisis te komen. De investeringen uit het fonds moeten bijdragen aan versterking van de stad en het verbeteren van de situatie voor de inwoners , aldus Nods. Als we nu bezuinigen en het Rijk komt straks volledig over de brug met compensatie, dan hebben we spijt dat we hebben gesneden.

Diverse keuzes

Daarbij denkt Nods onder meer aan keuzes rond klimaat en duurzaamheid, woningbouw, banen, een betere bereikbaarheid via weg en spoor, het verbeteren van het vestigingsklimaat, het behoud van talent voor de stad, cultuur en het bevorderen van kansengelijkheid. Deze opgaven zijn ondanks de crisis niet achterhaald , zegt Nods.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.