Enschede
Video

Burgemeester Henk Jan Meijer: ‘Lastig in coronatijd burgervader te zijn’

Henk Jan Meijer is sinds 19 november waarnemend burgemeester van Enschede, omdat burgemeester Onno van Veldhuizen nog steeds herstellende is van corona. De waarnemer geeft aan nog zeker tot 1 maart burgemeester van Enschede te blijven. Hij laat weten dat het lastig is om in coronatijd burgervader te zijn en vertelt hoe hij de afgelopen twee maanden heeft ervaren.

Even wennen

Henk Jan Meijer draait veel uren de afgelopen weken. “Het is pittig”, geeft hij toe. “Ik ben lid van de Eerste Kamer en dan komt er nog een middelgrote stad in tijden van corona bij. Dat is even wennen.”

Als waarnemer probeert Meijer zo veel mogelijk de taken van burgemeester Onno van Veldhuizen over te nemen. Zo is hij onder andere verantwoordelijk voor de veiligheid van de stad. “Afgelopen week vond er een demonstratie plaats. De politie moet een basis hebben om op te kunnen treden. Daarom ben ik bijna live betrokken bij wat er gebeurt”, licht hij toe.

Contact met burgemeester Van Veldhuizen

Verder is hij als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en de raad betrokken bij de processen in de gemeenteraad. Om bepaalde besluiten zo goed mogelijk te kunnen nemen, neemt hij zo nu en dan contact op met burgemeester Van Veldhuizen. “Direct aan het begin hadden wij een ruim gesprek. Dan ben ik een paar weken mijn gang gegaan. Soms hebben wij contact gehad over een aantal dossiers. Vlak na oud en nieuw ben ik weer bij hem geweest. Uiteindelijk wordt hij geconfronteerd met de beslissingen die wij nemen.”

icon_main_quote_red_glyph

Enschede is een mooie stad met hele mooie stedenbouwkundige vernieuwingen

Henk Jan Meijer

Felle discussies

Doordat Meijer de stad niet kende, zag hij de afgelopen maanden toch een aantal verschillen met Zwolle. Zo ziet hij dat de discussies in de Enschedese raad steviger zijn dan in Zwolle. “De financiering van de moskee gaat bijvoorbeeld behoorlijk fel in de raad”, aldus Meijer. “Door deze polarisatie vergoot je de tegenstellingen. Maar soms moeten we misschien de gemeenschappelijke dingen opzoeken en kijken wat ons verenigd.”

Rol van burgervader

Als ervaren bestuurder kan hij goed omgaan met dit soort discussies. Wat hij lastiger vindt, is de rol van burgervader in coronatijd. “Ik kan niet op bezoek bij een 100-jarige of bij een ondernemer die problemen heeft. Bovendien is het moeilijk om verbinding met een stad te maken als je niet over de markt kan lopen”, benadrukt Meijer.

Aandacht voor regio

Tot nu toe is hij blij met zijn tijd in Enschede, ook al is hij vanwege de coronamaatregelen vaker in Zwolle. “Enschede is een mooie stad met hele mooie stedenbouwkundige vernieuwingen. Hele mooie wijken waar de architectuur mooi bewaard is gebleven”, constateert de Zwollenaar. “Enschede mag trots zijn op de universiteit en blijf aandacht houden voor de regio.”

Henk Jan Meijer Coen Krukkert
Henk Jan Meijer is nog zeker tot 1 maart burgemeester van Enschede. © Coen Krukkert

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.