Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | In het nieuwe normaal iets van de honeymoon meenemen

462125 HKEB9521

Corona heeft, naast een hoop gedoe en ellende, ook nieuwe initiatieven gebracht. Meer naar elkaar omzien, een lokalere economie, steunbetuigingen aan beroepen zonder welke we niet kunnen. Die impuls moet bewaard, stelt Hadassa Meijer, CU-raadslid in Enschede en mede-initiatiefnemer voor het coronafonds, waar alle fracties zich vorige week achter schaarden.

Ernst Bergboer | 1Twente

Dat coronafonds moet, wat Meijer betreft, dan ook vooral worden aangewend om de kracht van de samenleving die in de afgelopen maanden is aangeboord vast te houden en zichtbaar te maken. In de motie over het coronafonds hebben we het college twee opdrachten gegeven. De eerste is investeren in dat fonds, de tweede is de kracht van de samenleving zichtbaar maken.

De honeymoonfase voorbij
Na een ramp ga je altijd door drie fasen , zei Meijer in 1Twente Vandaag, daarbij ook nog even refererend aan de Vuurwerkramp. Eerst een honeymoon, waarin mensen elkaar lief en leuk vinden. Daarna volgt de deceptie: die buurvrouw op wie ik dacht te kunnen bouwen, valt toch tegen. Daarna gaan we wennen aan een nieuw normaal. Die honeymoonfase is ongeveer voorbij, stelde Meijer. Het fonds is wat mij betreft bedoeld om iets van die honeymoon mee te nemen naar een nieuw normaal.

Een bijdrage aan duurzaam herstel
Concreet stelt Meijer zich er bijvoorbeeld bij voor dat bestaande en in coronatijd ontstane initiatieven een steuntje in de rug krijgen en zich door te kunnen ontwikkelen. Dan gaat het om duurzaam herstel. Nu zijn gemeente en rijk bezig een acuut probleem op te lossen, het fonds moet volgens mij bij gaan dragen aan duurzaam herstel op de middellange en lange termijn.

Zichtbaarheid van initiatieven is wat haar betreft heel belangrijk. Er gebeurt zoveel gaafs, maar vaak weten we het niet van elkaar. Zien wat er gebeurt inspireert allicht ook anderen, aldus Meijer. Maar het kan ook gaan om een kleine ondernemer die lokale economie wil bouwen en een duwtje in de rug nodig heeft.

Cadeautje uitpakken
Of er straks vijftien miljoen Euro in dat coronafonds zitten, vroeg Meijer zich af. De gistermiddag publiek gemaakte zomernota - voor de gelegenheid coronanota genoemd - voorspelt weinig goeds voor Enschede s toch al smalle beurs. Het zou mooi zijn, ik weet alleen niet of het haalbaar is. Maar geld is nooit het doel. We zijn met elkaar Enschede. Dat hebben we in de afgelopen periode ook wel gezien. Als we dat cadeautje uitpakken, kun je met minimale middellen een groot effect sorteren.

Beeld: Ernst Bergboer, © 1Twente
Hadassa Meijer in 1Twente Vandaag: We zijn met elkaar Enschede.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.