Twente
Hengelo

‘Goed communiceren en samen investeren sleutel tot succes’

Hengelo heeft onlangs gebieden aangewezen waar windmolens en zonneparken gerealiseerd zouden kunnen worden. Tegen zowel windmolens als zonneparken kwamen direct al enkele bewonersgroeperingen in het geweer. Wat betreft zonneparken zijn er echter vormen denkbaar, die veel minder weerstand oproepen dan de gebruikelijke velden vol glimmende panelen. Dat vertelde Erik Mol van de gemeente Bronckhorst vrijdag 22 januari bij 1Twente Vandaag. Mol is de geestelijk vader van Solarpark de Kwekerij, een zonnepark en natuurpark ineen, waartegen géén van de omwonenden bezwaar heeft gemaakt. Donderdag 28 januari houdt hij een lezing via Zoom op uitnodiging van de Natuur-en Milieuraad Hengelo.

Buurtfeest

Erik Mol: “De buurtbewoners waren uiteindelijk allemaal enthousiast, omdat ze kosteloos van het park gebruik mogen maken. Er is, voordat we met corona te maken kregen, bijvoorbeeld al eens een buurtfeest gehouden. Wat ook meespeelt is dat iedereen er vanaf het begin bij betrokken is. Het begint allemaal met goede communicatie.”

‘Afstand is juist goed’

Op de vraag of een park dat zo ruim is opgezet, wel rendabel is, geeft Mol als antwoord: “Omdat het park voor meerdere doeleinden gebruikt wordt, hoeven de panelen niet pal tegen elkaar te liggen. Er moet juist ruimte zijn voor die andere rollen die het park heeft. Je kunt er wandelen, er is een biologische moestuin en er is ruimte voor schapen die het gras tussen de panelen kort houden. Daarbij koelen de panelen juist beter door de grotere afstand onderling en heeft het ene paneel geen hinder van de schaduw van het andere paneel.”

Aandelen

Hij heeft nog wel een goede tip voor de gemeente Hengelo, waar de discussie over de zonnevelden binnenkort ook los zal barsten: “Geef mensen de mogelijkheid om een aandeel te nemen in het park, dan delen ze ook mee in de opbrengst.”

icon_main_quote_red_glyph

“De buurtbewoners waren uiteindelijk allemaal enthousiast, omdat ze kosteloos van het park gebruik mogen maken."

Erik Mol

Lezing

De Natuur-en Milieuraad Hengelo heeft Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid en Milieu bij de gemeente Bronckhorst, gevraagd volgende week donderdag 28 januari om 20.00 uur te vertellen over dit bijzondere zonnepark. Mensen kunnen de bijeenkomst meemaken via Zoom. De Zoomsessie met Erik Mol bijwonen? Dan kan door je aan te melden via de website www.nmr-hengelo.nl. Na aanmelding wordt de Zoomlink toegestuurd. Deelname aan de digitale thema-avond is gratis.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.