Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese Kim Wissink (17) dicht gevoelens over verbroken relatie van zich af

462177 kimwissink

De 17-jarige havoscholiere Kim Wissink heeft een Engelstalige dichtbundel uitgebracht: A River Full Of Love - Discovering your self-worth after a heartbreak. Oftewel: je leven is niet voorbij als je relatie over is.

De 17-jarige havoscholiere Kim Wissink heeft een Engelstalige dichtbundel uitgebracht: A River Full Of Love - Discovering your self-worth after a heartbreak. Oftewel: je leven is niet voorbij als je relatie over is.

Anja Kruise | Tubantia

Hoe komt een 17-jarige ertoe om een dichtbundel uit te geven?
Dichten doe ik al van jongs af aan. Schrijven is voor mij de beste manier om met bepaalde situaties te leren omgaan. Mijn moeder opperde om eens een paar gedichten op te sturen naar een uitgever. Publicatie is nooit mijn intentie geweest, maar Uitgeverij Boekscout wilde meer werk zien.

En dan ligt er ineens een bundel met gedichten die eigenlijk heel privé zijn. Schrok je?
Ik vond het in het begin inderdaad best griezelig. Nu denk ik: misschien hebben ook anderen er iets aan die te maken hebben met een verbroken relatie en hun gevoel van eigenwaarde een beetje kwijt zijn. Tot nu toe hebben alleen mensen in de privékring het gelezen. De reacties waren positief: Wat knap dat je ermee naar buiten durft te treden .

Waarom zijn de gedichten in het Engels?
Engels is voor mij gewoon gemakkelijker om mijn gevoelens in uit te drukken dan in het Nederlands. Schrijven is sowieso een uitlaatklep die het praten over gevoelens vervangt, want daar heb ik meer moeite mee. Door te schrijven leer ik mijn gevoelens te begrijpen en te ontdekken dat ik er wél toe doe. Het is een manier van verwerken, door een bepaalde situatie van verschillende kanten te bekijken. Zo kun je het een plekje geven. Als het eenmaal op papier staat, dan is het overigens ook klaar.

Wat is je eigen favoriete gedicht van de bundel?

Alle gedichten hebben een bepaalde waarde, maar Chain spreekt me toch wel het meeste aan. Dat gedicht was een keerpunt: een relatie is niet alles, je bent ook gewoon een mens.

Heb je de ambitie om professioneel dichter te worden?

Dat niet. Ik hou het maar op een hobby met een functie. Beroepsmatig wil ik eerder de psychologische kant op. Ik denk erover om therapeut te worden, waarschijnlijk voor jongvolwassenen of tieners.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.